IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Европа върви към икономическо самоубийство

Европейските политици унищожават човешки капитал и отглеждат поколение от отчуждени млади хора, смята Нобеловият лауреат

13:36 | 27.04.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Носителят на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.<em> Снимка: World Economic Forum, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons </a></strong></em></p>

Носителят на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Снимка: World Economic Forum, лиценз: CreativeCommons

Според носителя на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц Европа се намира в „критична“ ситуация, тъй като фокусът върху мерките за бюджетни икономии тласка континента към „самоубийство“, съобщава Bloomberg.

„Никога не е имало успешна програма за бюджетни икономии, в която и да е голяма страна“, коментира Стиглиц на пресконференция във Виена. „Европейският подход определено е най-слабо обещаващият. Според мен Европа върви към самоубийство.“

Политици от 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) прилагат мерки за бюджетни икономии в размер на 450 млрд. евро, точно в момент когато регионът е в рецесия.

В същото време през миналата година държавните дългове в еврозоната нараснаха до рекордни нива, тъй като правителствата бяха принудени да теглят нови заеми, за да компенсират бюджетните си дефицити, както и да финансират спасителни планове за страните от периферията.

„Ако Гърция беше единствената страна с икономии в Европа, правителствата можеха да игнорират ефекта“, изтъква Стиглиц. „Ако това обаче се случва във Великобритания, Франция и други ключови страни, вече имаме нещо като колективна програма за икономии, последствията от която ще са скъпи.“

Въпреки че лидерите от еврозоната „разбират, че мерките за бюджетни икономии няма да проработят и че това от което всъщност имат нужда е икономически растеж“, те не правят нищо. „Това за което се споразумяха миналия декември на практика е рецепта за смъртта на еврото“, коментира той.

„Проблемът е, че с еврото се унищожава връзката между правителство, централна банка и печатницата за пари. Ето така се създава голям проблем“, казва Стиглиц, допълвайки, че „мерките за бюджетни икономии наред с ограниченията, произтичащи от еврото са смъртоносна комбинация.“

Икономистът прогнозира, че „ако Европа продължава с мерките за бюджетни икономии, вероятният сценарий е в ядрото на еврозоната да останат една или две страни – Германия и евентуално Холандия или Финландия“.

„Бюджетните икономии ще доведат до висока безработица, която ще се окаже политически неприемлива и ще задълбочи дефицитите допълнително“, коментира той.

„От началото на кризата през 2008 г. младежката безработица в Испания е над 50% и без надежда за нещо по-добро в обозримо бъдеще“, посочва Стиглиц, който е професор по икономика в Колумбийския университет.

Европейските политици „унищожават човешки капитал и отглеждат поколение на отчуждени млади хора“, допълва той.

За да подкрепят растежа, европейските лидери могат да насочат правителствени фондове към институции, като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), както и да приемат данъчна политика, насърчаваща конкурентоспособността, съветва икономистът.

Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Играта винаги е по сложна от колкото изглежда:) Нека си припомним думите на американския президент преди време:" Америка ще излезе по силна от кризата" Там има мозъчни клъстъри с огромен капацитет. Тепърва ще сме свидетели на последствията от взетите там решения. Германците обаче, както личи от историята на страната им, винаги оказват много сериозна съпротива на чужди интереси...още от римско време. Който ги подценява ще сгреши.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Нека си припомним кои реши изхода на Първата Световна Война а и на Гражданската Война в самите САЩ ... и по какъв начин :) Това са могъщи фамилии още от времето на "златния стандарт".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Не бъркай престъпниците с могъщите еврейски фамилии, владеещи пазара на облигации в световен мащаб, заселели се там:). Те престъпниците и поколенията им в голямата си част все още имат малко влияние в икономиката! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
О за това си много прав. Точно бюрокрация и късогледство ги доведоха дотам. Избраха да си живуркат на сигурно в "утопията", а не да са гъвкави. През последната година си отрязаха ядрената енергетика (германия обяви, че ще се отказва) и петрола (ембаргото на Иран). Всевъзможни регулации за щастливи кокошки,***,охлюви,миди и водорасли. Визшите чиновници на ЕС живеят в някакво друго измеренение, те гледат на света с розови очила и си мислят, че той е техен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Muller
преди 12 години
Да нормално победителите винаги пишат историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Muller
преди 12 години
Да но не можеш да отречеш че не се реагира адекватно от страна на брюкселските бюрократи на икономическата криза започнала да се чувства най отчетливо в ЕС през 2010 г Гърция само се развяваха мантри от сорта Гърция е прецедент това няма де се случи с Испания и Италия, а в момента е ясно че двата гиганта ще паднат скоро последвани от Франция. Германия е колос на глинени крака със страшни социални проблеми в източната си част растящ дълг въпреки че съм фен на немският капиталов пазар няма да ме учуди ако нещата се развиват с такива темпове след три години да последва депресираният никей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
едно време в континента зад океана са били пратени или са били избягали точно най-мрачния контингент (престъпници най-вече). Еми познай какво? Направиха си държава и подчиниха икономически и културно целия свят, и най-интересното е, че каквото направят те влиза в учебниците по история и икономика като правилното нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Говорене тип Б.Б. "Ама те другите са виновни".. Ако европейците си бяха опекли работата като хората, нямаше да има възможност някой да ги изклати. Но не, те предпочетоха да живеят капсуловани в някаква Утопия, в която целия свят им се кланя и те са най-великите. Нарочно говоря за тях кв 3-то лице, защото ние никога не станахме европейци. От Хан Аспарухово време ние сме "от село и за малко тука, после отиваме на запад".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Muller
преди 12 години
Американците разполагат с невероятен аналитичен апарат който подпомага практиците. Американците успяха да отклонят цунамито от икономически проблеми от тях към Европа много успешно. В разгара на кризата от 2008 наблъскаха европейските банки с техните токсични активи ЕС не реагира. Спомогнаха и продължават с активните си мероприятия на територията на целият ЕС пропагандирайки доста умело, че съюза в този му вид няма как да продължи да функционира целейки дестабилизация на европроекта използвайки слабостите в икономиката и политическата организация на Брюкселската държавна машина не и без помощта на Британия. Отново няма адекватни ответни мерки от страна на евро бюрукратите. Успяха да дескридитират единната валута като сигурна валута, която би могла да послужи като резервна световна валута през идните години, а както знаеме пазарите много мразят несигурността и поради тази причина предпочитат франка пред еврото. Тоест целта долара да няма реална зплаха пред единната валута е постигната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
amanotumnici
преди 12 години
Какво толкова Стиглиц, Рубини и цялата американска компания от икономически мислители са се загрижили за Европа? Те си нямат проблеми и са цъфнали като майска роза, та нас ще оправят :)С въвеждането на рестрикции първото нещо, което се получава като ефект е спад на вноса и ограничаване до вътрешно потребление. Американосите са се загрижили май повече за своя износ към Европа, отколкото за нейното самоубийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още