IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо еврозоната все пак може да оцелее

Валутният съюз в крайна сметка не е породен единствено от чисто икономическа изгода, посочва Мартин Улф в коментар за Financial Times

14:10 | 18.04.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо еврозоната все пак може да оцелее

„Ако в настоящия момент суверенитетът на съюза се сблъска с този на отделните щати, неговият разгром може лесно да бъде предвиден... Ако някой щат реши да се откаже от договора, ще бъде трудно това негово право да бъде оспорено и федералното правителство няма да може да защити своя суверенитет, нито със сила нито по закон.“

Авторът на тази прогноза за Съединените щати в навечерието на Гражданската война, Алексис де Токиевели, е бил един от най-проницателните чуждестранни наблюдатели в страната. Въпреки това, той не успява да предвиди последствията от конфликта.

По сходен начин, днес много американски анализатори вярват, че еврозоната няма да оцелее, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието. Това е така, изтъква Улф, защото те приемат Европейския съюз (ЕС) като брак, породен от чисто икономическа изгода. По сходен начин Токиевели е разглеждал САЩ, като съюз от чисто политическо естество.

Паралелът е неточен, но показателен. Той е неточен, тъй като еврозоната не е страна. Ако беше страна, икономическите проблеми можеха лесно да бъдат разрешени. Той обаче, е показателен, тъй като илюстрира как оцеляването на един политически съюз зависи от баланса на центробежните сили и силите на привличане. В случая със САЩ центробежните сили бяха достатъчни, за да съблазнят Конфедерацията да опита да се отдели, но силите на привличане обрекоха този опит на провал.

В случая с еврозоната икономическите центробежни сили са доста лесни за идентифициране.

Първо, след като еврозоната е валутен съюз без фискална рамка, тежестта на корекциите пада върху пословично тромавия пазар на труда в отделните страни. След като договорената цел е ниска инфлация, това означава ниски номинални заплати. Също така означава и висока безработица, колабиращи икономики и дългова дефлация.

Второ, раждането на еврото съвпадна с глобален кредитен бум. Уеднаквяването на лихвените проценти в еврозоната беше последвано от практическото изравняване на рисковите спредове. Резултатът беше ръст на трансгарничното кредитиране, както за частния, така и за публичния сектор, отказ от фискална консолидация в страни като Италия и появата на огромни платежни дисбаланси, съпроводени от осезателни различия в конкурентоспособността.

Глобалните финансови сътресения доведоха до рязко „пресъхване“ на кредитирането, колапс на потреблението и вълна от фискални кризи.

Трето, изпаднала в подобна ситуация еврозоната не разполагаше с ефикасни инструменти, за да подкрепи банките и закъсалите страни.

Ето защо сега сме свидетели на импровизация – самолетът на еврозоната търпи редизайн докато катастрофира. 

Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Мислещ,Всеки има право да знае за "непригодно" и "годно" за "Незлатни пари" държавно финансово управление.Дари при 1 000 000 дискусии за съвременна стопанска криза при която и да е страна по света, включително при Еврозона - истината е една и съща - особено важната причина за развитие на сегашната криза е непригодно за "Незлатни пари" държавно финансово управление.Кризата се развива, защото има причина.До 24 часа след прекратяване на причината сегашната криза ще е премахната.Нима не са полезни знанията за истина за особено важна причина за криза?Нима, ако депозантите в исландски банки знаеха тази истина, то те щяха на понесат щети за над 6 000 000 000 евро.Нима, ако притежателите на гръцки дълг знаеха това, което Вие сте научили от мои публикации - то те щяха да понесат финансови загуби за над 100 000 000 000 евро?За съжаление истината за причина за стопанска крниза не се знае и хората продължават да понасят болезнени щети.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Има доста истина в това което казва статията. Не е правилен паралелът ти, че няма изобщо да има криза, но кризата на дисбалансите в Еврозоната е двуглава - едната част е от конкурентноспособността и е едносъщна с тази на САЩ или Британия, в другата част, тази с фалиращите дъжави, вече си е структурна от липсата на преразпределение в съюза. Тази част ако бъде решена, наистина първата част в значителна степен би утихнала. Временно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Господин Митев, купуват ли ви книжките? Доходно ли е да си форумен шоумен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"еврозоната не е страна. Ако беше страна, икономическите проблеми можеха лесно да бъдат разрешени."----------------Ъхъ! Както страната Британия (да не споменаваме САЩ) лесно е "разрешила" проблемите си и вече е забравила и дългове и криза... :D :DАбе тоз човек - Мартин Улф, пишеше по-свястно. Какво стана - предаде ли се, купиха ли го, принудиха ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Здравей FINTA,Възможност за преценка:I. Заради прояви на непълноценна световна практика с финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за Незлатни пари:1. България ще емитира нов държавен дълг.2. Депозанти в исландски банки са със загуба за над 6 милиарда евро.3. Притежатели на гръцки дълг, в т. ч. банки понасят щета за над 100 милиарда евро.4. САЩ имат над 15 000 000 000 000 долара държавен дълг. 5. Развива се световна стопанска криза, която нанася болезнени щети за участници в стопански живот.II. Ако се ползваше подобрено финансово управление, което е ГОДНО за Незлатни пари:1. България няма да има нужда от сегашния нов държавен дълг.2. Депозанти в исландски банки нямаше да загубят над 6 милиарда евро.3. Гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.4. САЩ ще са без държавен дълг. 5. Няма световна стопанска криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Забрави да добавиш - след като се премахнат причините, породени от непригодното за незлатни пари икономическо управление:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Забрави да уточниш - до 24 часа проблема е решен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Пенчев
преди 12 години
Аз го замествам:,,Опасността от разпадане на еврозоната съществува поради допусната държавна икономическа грешка.При отстраняването на тази държавна икономическа грешка ще се премахне и опасността от разпадане на еврозоната." :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Митев, къде си да ни обясниш за Джон Лоу...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"днес много американски анализатори вярват, че еврозоната няма да оцелее, " Те по-добре да кажат колко е истинския рейтинг на САЩ и да направят един хубав филм за края на света поради икономически катаклизъм . Само такъв не се правили още .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още