IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу призова за европейски банков съюз

Общ механизъм за гарантиране на депозитите може да бъде създаден още догодина без промяна в договорите за ЕС, смята председателят на ЕК

12:03 | 12.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Всичките 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да преотстъпят надзора на големите си банки на единна администрация и да се договорят за създаването на европейски банков съюз, който да заработи още следващата година, призовава председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, в интервю за Financial Times.

Барозу подчертава, че ако европейските политици решат да се поучат от уроците на дълговата криза, ЕС трябва да отиде по-далеч от мерките, предложени от неговата институция миналата седмица, „като предприеме много сериозна стъпка“ към по-дълбока интеграция.

Планът, който включва създаването на общоевропейски механизъм за гарантиране на депозитите, както и спасителен фонд, финансиран чрез данъци, налагани върху финансовите институции, може да бъде приложен през следващата година без промяна на съществуващите договори за ЕС, посочва Барозу.

„Имаме предпоставки, честно казано, каквито по-рано не сме имали, за да стигнем много далеч“, казва той. „Налице е ясно разбиране сред европейските правителства за нуждата от по-дълбока интеграция, особено в еврозоната. Това е един от уроците на кризата“.

Британският канцлер Джордж Озбърн обаче настоява страната му да остане извън банковия съюз, който би принудил британските данъкоплатци да гарантират рекапитализиранто на европейски банки, а британските банки да отговарят пред европейската администрация.

Предложението на Барозу за създаване на европейски надзорен орган за банковия сектор ще даде право на Брюксел да закрива финансови институции и да принуждава техните акционери да поемат загуби без одобрението на националните правителства.

Коментарът на Барозу, че подобна интеграция може да бъде постигната без промени в европейските договори, може да предизвика и възраженията на Берлин, където представители на германското правителство нееднократно са настоявали, че подобни мерки могат да бъдат приложени единствено след промяна на европейските договори. 

„Европейският проект винаги се е развивал стъпка по стъпка“, казва президентът на ЕК, използвайки израза, който германският канцлер Ангела Меркел често употребява, за да обясни германската опозиция срещу идеи като издаването на общи еврооблигации.

„Трябва да продължим да развиваме европейския проект стъпка по стъпка. Сега обаче се нуждаем от една много голяма стъпка. Или Европа ще направи тази стъпка, или ще бъде изправена пред риск от дезинтеграция“.

„Разбира се изконно британско право е Лондон да се разграничи или да се присъедини към по нататъшната интеграция“, казва Барозу. „Ако други страни, които не са в еврозоната обаче искат да се присъединят, Великобритания трябва да приеме това.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Новия евро-соц набира сила. да живей, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
alphaomega
преди 11 години
Имам странното чувство че се намирам в някаква нова версия на съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
watergateory
преди 11 години
Доста популистка мярка, предвид състоянието на Евро-зоната, Защо намесва само банките в случая? А кой ще проверява правителствата? Защо се действа НЕЕФЕКТИВНО? Отговорът е, че уялите се европейски "специалисти" за друго мислене капацитет не им достига! А Барозу е пълен селянин-некадърник! Истината между другото, откъдето трябва да започнем, е че ЕС е направен, за да защитава големите компании, а не населението! В Брюксел има хиляди лобистки фирми, които се занимават с прокарване на интересите на големите предприятия. Лошо няма, но има доста, които са от нечовешки характер и аморални. Това никой не контролира! Да вземем заплатите на европейските чиновници - баснословни суми...демек никакъв контрол, нищо... Просто се взимат "едни" пари и се разпределят уж по държави, но без контрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
А кога ще призове за еднакъв дневен порцион и еднаква работна седмица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stari4ka
преди 11 години
малкото умни ще плащат за мнозинството хитри ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ABBA
преди 11 години
Барозу призова за европейски банков съюз. Предпоследния ще е дайте телата си. Последния, душите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още