IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатането на пари от централните банки отново е на дневен ред

Въпреки това, то дори не успява да компенсира сумите, който банките отписват, докато се опитват да свият балансите си

12:45 | 13.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печатането на пари от централните банки отново е на дневен ред

Печатниците на централните банки в САЩ, еврозоната, Япония и Великобритания изглежда ще работят още дълги години, увеличавайки 6-те трлн. долара, напечатани след 2008 г., пише CNBC.

Тази тенденция ще промени и отношенията между доскоро яростно защитаващите своята независимост банки и правителствата.

Докато развитите икономики затъват все по-дълбоко в дълговото блато след поредните сътресения в Европа, а заетостта в САЩ все така е в стагнация, инвеститорите очакват от Федералния резерв (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ), Английската централна банка (АЦБ) и Японската централна банка отново да стабилизират пазарите.

Сигурно е, че вливането на ликвидност (QE), чрез което през последните 4 години четирите централни банки на практика създаваха нови пари, отново е на дневен ред.

Въпреки това създаването на пари, независимо дали чрез директно изкупуване на облигации в САЩ и Великобритания или по по-завоалиран начин чрез евтино дългосрочно финансиране от страна на ЕЦБ, дори не успява да компенсира сумите, който търговските банки отписват докато се опитват да свият балансите си.

Мнозинството от глобалните инвеститори са на мнение, че допълнителното вливане на ликвидност е неизбежно. „Инвеститорите все едно казват, че QE ще има независимо от обстоятелствата“, казва Гари Бейкър от Bank of America Merrill Lynch.

По данни от проучване на институцията три четвърти от 260 фондови мениджъри са заявили, че очакват ЕЦБ да предприеме нова ликвидна операция до октомври.

Почти половината от участниците в проучването прогнозират, че и Федералният резерв (Фед) ще предприеме QE3 в рамките на същия период.

Японската централна банка вече разшири програмата си за вливане на ликвидност по-рано тази годината, докато Адам Поусън от Английската централна банка (АЦБ) в понеделник заяви, че банката не само трябва да купи още ДЦК, но и че трябва да се ориентира към дълговете на малкия бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Печатенето на банкноти няма как да им е проблем Проблема е че хартията стана твърде много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Hermes73
преди 11 години
Krahat e blizo...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
надка-пиратка
преди 11 години
Че тя тази печатница не е от днес...http://zhivkozhelev.com/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още