IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Инфлацията в еврозоната не изисква още действия на ЕЦБ

Далеч сме от опасността от поява на дефлация, убеден е членът на централната банка на еврозоната

22:16 | 10.12.13 г.
<p>
	Беноа Кьоре. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: ЕК

Инфлацията в еврозоната не се разминава чак толкова с целите на Европейската централна банка (ЕЦБ), така че не се налага да бъде използвана „тежката артилерия”, за да раздвижат цените. Този коментар направи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Reuters.

Централната банка на еврозоната е готова да действа, но все още не е налице заплашителен спад на потребителските цени, коментира Кьоре.

През миналия месец ЕЦБ намали изненадващо основния лихвен процент в еврозоната до рекордно ниския процент от 0,25. С този ход банката се опита да отговори на инфлацията в еврозоната, която достига обезпокоителните 0,7 на сто.

Предварителните данни за ноември показват, че инфлацията леко се ускорява и вече достига 0,9 на сто. Окончателните данни на Евростат трябва да бъдат публикувани до дни. 

Целта, поставена от ЕЦБ в началото на годината, беше нива на инфлацията най-много от 2%.

Кьоре отбеляза, че валутният съюз все още е далеч от опасността от дефлация, дори напротив – постепенно ще бъде постигната целта на централната банка. При появата на риск от допълнително намаление на потребителските цени,  ЕЦБ ще действа, категоричен беше той.

„Прогнозите на институцията са, че инфлацията постепенно ще се възстанови и ще достигне ниво от 2% до 2015 година”, коментира още членът на Изпълнителния съвет на банката.

Кьоре е част от шестчленния Изпълнителен съвет на ЕЦБ, чиято основна функция са операциите на паричния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още