IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остава във фаза на изчакване на фона на дефлационните сигнали

АЦБ също запази курса на паричната си политика въпреки призивите за охлаждане на жилищния пазар във Великобритания

15:24 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ остава във фаза на изчакване на фона на дефлационните сигнали

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент на исторически ниското ниво от 0,25% и не предприе нови стъпки за стимулирането на икономиката на еврозоната, предава CNBC.

За шести пореден месец ЕЦБ не измени лихвата, след като през ноември тя бе понижена от 0,5% до 0,25 на сто. Същевременно овърнайт депозитите също останаха без изменение при нулева ставка, каквато е тя от 11 юли 2012 г. Централните банкери не се осмелиха да предприемат други мерки на паричната политика.

Решението дойде на фона на продължаващите спекулации, че президентът Марио Драги може би ще направи нещо в посока справяне с проблема с понижаването на инфлацията на Стария континент. Въпреки че през април инфлацията се покачи минимално 0,7% на годишна база след 0,5% през март, показателят остава далеч под целта на банката от 2 на сто.

Разнопосочните макроикономически индикатори – привидното покачване на инфлацията през април от тревожните мартенски 0,5%, подобряващият се производствен PMI индекс и повишената прогноза за икономическия растеж на еврозоната от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 1% на 1,2% - накараха анализаторите да прогнозират, че все пак Драги ще се намеси.

Въпреки че ОИСР дава оптимистична оценка за БВП на валутния блок, днешното решение на банкерите идва на фона и на призивите на базираната в Париж организация за „незабавно“ понижение на лихвите, пише WBPOnline. От ОИСР също така призоваха ЕЦБ да предприеме допълнителни стъпки за избягване на опасността от дефлация в еврозоната.

Същевременно Английската централна банка (АЦБ) очаквано остави без изменение основната си лихвена ставка и обема на покупките на активи, предава CNBC. Финансова институция на Острова запази основния лихвен процент при рекордно ниското ниво от 0,5%. Равнището продължава да остава без изменение от март 2009 г. насам. Покупките на активи пък бяха запазени на ниво от 375 млрд. паунда на година.

Решението идва на фона на растящите призиви Марк Карни и компания да действат, за да охладят жилищния пазар на Острова, тъй като опасенията, че ниските лихвени проценти повишават цените на жилищата нарастват.

Данните на Nationwide Building Society сочат, че средната стойност на жилище във Великобритания е нараснала с 1,2% спрямо март до 183 577 паунда (310 хил. долара). На годишна база цените са се увеличили с близо 11 на сто, което е най-силният им годишен ръст от юни 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още