IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ очаква 1% растеж на британската икономика през първото тримесечие

Централната банка констатира, че икономическо възстановяване става по-балансирано, но се безпокои за дефицита по текущата сметка

17:02 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ очаква 1% растеж на британската икономика през първото тримесечие

Членовете на комитета за монетарна политика на Английската централна банка (АЦБ) са ревизирали нагоре очакванията си за растежа на британската икономика през първото тримесечие до 1%, като очакват през второто тримесечие той да е малко по-нисък, съобщава WBP Online.

Централната банка предвиждаше 0,9% ръст за последното тримесечие на 2013 г., но той се оказа 0,7%.

По време на априлското си заседание комитетът е изразил виждане, че вътрешното икономическо възстановяване става по-балансирано, с известни знаци за пренасочване към инвестициите, като търсенето вероятно ще бъде подкрепено от подобрените бизнес и потребителско доверие и улеснени кредитни условия.

АЦБ изразява безпокойство относно разширяването напоследък на дефицита по текущата сметка до 5,4% от БВП.

На въпросното заседание комитетът е гласувал единодушно с 9 на 0 гласа за запазване на настоящата монетарна политика на централната банка.

Същевременно изследване показа, че оптимизмът сред производителите във Великобритания е нараснал с най-бързото си темпо от 1973 г. насам през първото тримесечие. Проучването на бизнес организацията CBI сред 405 производители в периода 24 март – 9 април е показало, че над 40% от компаниите са по-оптимистично настроени спрямо предходното тримесечие, докато само 8% са с влошени нагласи.

Данни на английската статистика показаха, че данъчните приходи през март са позволили на правителството да заеме по-малко средства през месеца от очакваното. Финансирането е било за 6,7 млрд. паунда спрямо 11,4 млрд. преди година.

Правителството е заело 107,7 млрд. паунда за финансовата година до април спрямо 115,1 млрд. в предходните 12 месеца. Бюджетният дефицит за периода е 107,8 млрд. паунда, като правителството иска да го елиминира до 2017-18 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още