IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падоан: Стрес тестовете на ЕЦБ няма да са проблем за италианските банки

Италия трябва да избере подходящ момент за приватизацията, защото инвеститорските нагласи могат да се влошат, предупреждава финансовият министър на страната

15:12 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Падоан: Стрес тестовете на ЕЦБ няма да са проблем за италианските банки

Италианските банки няма да изпитат сериозни проблеми по време на проверката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за качеството на активите. От своя страна Италия трябва да избере подходящия момент за продажбата на активи с цел по-бързото понижаване на огромния дълг, тъй като нагласите на инвеститорите могат да се влошат. Това заявява министърът на финансите на страната Пиер Карло Падоан, цитиран от Bloomberg.

„Италианската банкова система се намира в много здравословна позиция, защото банките направиха редица усилия, за да увеличат капитала си“, коментира той. „Уверен съм, че няма да се изправим пред сериозен проблем.“

Активите на 15 италиански трезора, измежду които UniCredit, Intesa Sanpaolo и Banca Monte Dei Paschi di Siena, попадат под прицела на ЕЦБ, преди да поеме надзора над най-големите банки в еврозоната през ноември. Според Goldman Sachs Group девет европейски банки, измежду които и Monte dei Paschi, най-вероятно ще се провалят на тестовете.

„Monte Paschi е специален случай, тъй като тя работи под специална програма в продължение на години. Освен това тя е голяма и успешна. Сега банката излиза от програмата и връща дълговете си, включително и на правителството. Сигурен съм, че всичко ще мине по план“, коментира италианският финансов министър.

Правителството на Матео Ренци обмисля продажбата на близо 5-процентни дялове в петролната компания Eni и производителят на енергия Enel за общо 5,3 млрд. евро. Целта е да бъде стопен огромният държавен дълг, който възлиза на 2,2 трлн. евро.

„Когато се взима решение за продажба, трябва да се има предвид пазарното настроение“, казва в тази връзка Падоан пред Bloomberg Television. „Пазарът все още е позитивен относно италианските активи, но настроението може да се измени. Ето защо трябва да внимаваме с времевата рамка. Основната цел остава повече растеж, за да намалим дълга. Приватизацията ще ускори този процес.“

Министерството на финансите на Италия притежава около 30% от базираната в Рим най-голяма петролна компания Eni чрез директни и непреки участия. Държавата държи и 31% от най-голямото комунално дружество Enel.

По силата на икономическия и финансов план на страната, приет през април, правителството възнамерява да продава дялове в държавни компании за близо 0,7% от брутния вътрешен продукт на година в периода 2014-2017 г.

Какво още каза Падоан - вижте във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още