IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини – краткият път до върха

Тя стана външен министър на Италия едва през февруари

18:55 | 31.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новото лице на европейската дипломация, 41-годишната Федерика Могерини, досегашен министър на външните работи на Италия, бележи идването по върховете на ЕС на ново поколение, което според италианския премиер Матео Ренци трябва да въплъщава една Европа, която е по-отворена към гражданите, по-близка и солидарна с младите, по-уповаваща се на европейските ценности, отколкото на ценностите на единната валута, отбелязва AFP.

Могерини беше назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета на Матео Ренци. По онова време дори президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съмнение в нейните компетенции. Могерини успя да измести на поста на външен министър на Италия харизматичната и опитна 65-годишна Ема Бонино.

След като италианската Демократическа партия на Ренци се представи много добре на европейските избори за разлика от повечето партии в лявото пространство и се утвърди като първата национална лява сила в ЕП, Ренци издигна кандидатурата на Могерини за поста на водещ европейски дипломат.

В последните месеци Могерини, която има голямо доверие в себе си, умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток. Срещата й с Владимир Путин обаче й навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена. Могерини покани Путин на срещата на върха Европа-Азия през октомври, организирана от италианското председателство на ЕС и изрази подкрепа за газопровода на Газпром "Южен поток", припомня DPA.

В Twitter критиците на Могерини създадоха акаунт "Спрете Могерини", насочен срещу нейната номинация, допълва DPA.

Италиански анализатори обаче обвиниха в лицемерие критиците на "проруската" Могерини и посочиха, че не само тя, но и Германия и Франция заемат преDPAзлив подход спрямо Кремъл, допълва DPA.

Наблюдатели от водещи италиански медии изразиха днес резервирани оценки около издигането на външния министър Федерика Могерини на поста върховен представител за общата външна политика и сигурност на Европейския съюз.

Резервите са свързани главно с нейните лични качества и с досегашната й работа като шеф на италианската дипломация.

Според Томас Макинсън от всекидневника "Фато куотидиано" министър Могерини е с твърде скромен принос в административните и дипломатически дейности на външното министерство.

Политическият наблюдател на ежедневника "Стампа" Чезаре Мартинети свежда до две резервите по адрес на Могерини - малко известна и със скромен международен опит.

"Италианката ще трябва да се превърне в онова, което досега не беше като министър на външните работи - авторитетна, харизматична и призната от всички. За да постигне това, не се нуждае от синтезирана политика или компромиси, изразяващи съжаления и пожелания, които задоволяват всички. Има нужда от външна политика, която представлява Европа и отстоява нейните интереси във всички части на света. Такъв оперативен успех не постигна нито англичанката лейди Катрин Ащън, нито (преди нея) испанецът Хавиер Солана. Назначенията на Доналд Туск и на Федерика Могерини съответстват на логиката на равновесие между отделните политически и географски области в съответствие с традиционния "брюкселски наръчник" за разпределяне на постовете“, смята Мартинети.

Могерини е родена в Рим. Завършва висше образование в столицата и прави докторантура по политически науки в университета "Сапиенца", посочва AFP. Докторската й дисертация е посветена на исляма и политиката и е написана след кратък престой на Могерини във френския град Екс-ан-Прованс в Института за изследвания и проучвания на мюсюлманския и арабския свят. Там Могерини отива благодарение на програмата на ЕС за университетски обмен "Еразъм".

В началото на 21 век Могерини участва в национални и европейски кампании срещу расизма и ксенофобията. По онова време е назначена за заместник-председател на Европейския младежки форум, обединяващ европейски младежки организации, както и за заместник-председател на Организацията на младите европейски социалисти.

Могерини започва да се занимава с външна политика в партията Леви демократи, от която се ражда Демократическата партия, днес на власт в Италия. Могерини отговаря за връзките на партията с американските демократи и с Партията на европейските социалисти.

Могерини е депутат в италианския парламент от 2008 г. Тя е в състава на комисията за външна политика и комисията за отбрана в Камарата на депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още