fallback

Morgan Stanley: Плаващ курс на рублата ще засегне финансовата стабилност в Русия

Рязкото обезценяване на валутата е заплаха за инфлационните цели на централната банка за 2015 г., посочиха eкспертите

12:14 | 29.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Плановете на Русия да премине към плаващ курс на рублата до края на тази година поради санкциите на Запада биха застрашили финансовата и ценовата стабилност в страната, като централната банка в крайна сметка ще трябва да предприеме подкрепа на валутата чрез намеса на пазара. Такова становище изразиха експертите от американската инвестиционна банка Morgan Stanley, цитирани от руският портал "Росбалт".

По-рано Руската централна банка потвърди намерението си да премине към плаващо търгуване на рублата до края на тази година, изоставяйки допълнителното подпомагане на курса, въведено през март. Новината бе възприета като значителна крачка напред към крайната цел за постигане на свободно конвертируема валута.

Според Morgan Stanley идеята за свободно плаващ валутен курс е добра в средносрочен план, но в близкото бъдеще ще представлява опасност за финансовата и ценовата стабилност.

Преходът към свободно плаваща рубла изглежда тромав и ще засегне балансите на корпоративния и банковия сектор, при които обемът на чуждестранните заеми според Morgan Stanley е 651 млрд. долара, или 33% от брутния вътрешен продукт на Русия.

В условията на двустранни санкции между Москва и Запада, които водят до увеличаване на износа на капитали и недостига на валутна ликвидност, това ще означава повишен риск за финансовата стабилност в Русия поради допълнителното отслабване на националната валута, предупредиха анализаторите.

Благодарение на значителното въздействие на девалвацията на рубла върху инфлацията и влошаването на инфлационните очаквания Morgan Stanley предвижда нарастващ риск за ценовата стабилност. Рязкото обезценяване на националната валута е заплаха за постигането на целите на централната банка по отношение на темпа на инфлацията през 2015 г., изтъкнаха още експертите.

По време на обедната търговия на Стария континент в понеделник руската валута поевтинява до ново рекордно дъно спрямо щатския долар. Доларът бележи ръст от 1,08 на сто до рекордната в историята стойност от 39,570 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 11.09.22 г.
fallback