fallback

Бразилските пазари реагират негативно на очакваното преизбиране на Дилма Русеф

Реалът днес поевтиня до 6-годишно дъно, а борсовият индекс Bovespa се срива с над 5% в седмицата преди президентските избори

17:07 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бразилските пазари оцениха негативно перспективата за втори мандат на президента Дилма Русеф, като експерти са на мнение, че разпродажбите може да продължат още.

По време на търговията в сряда бразилският реал спадна до 6-годишно дъно спрямо щатския долар, докато основният индекс Bovespa се срива с над 5 на сто от понеделник насам.

Графика: XE

"Няма да е изненадващо да видим по-голяма пазарна слабост с приближаването на гласуването в неделя. Русеф трябва да възстанови доверието си и да докаже, че е готова да направи необходимите реформи, за да подкрепи икономическия растеж", заяви Вишну Варатан, старши икономист в Mizuho Bank.

"Тя е наясно със загубата на доверие и сравненията с бившия лидер Лула да Силва, който не се нравеше на пазара", каза още той пред CNBC.

Две представени по-рано тази седмица обществени допитвания показаха, че Русеф ще победи кандидата на Бразилската социалистическа партия Марина Силва в изборите в неделя.

Дилма Русеф събра 39 на сто от подкрепата в допитването на Института за общественото мнение и статистика и 40 на сто в анкетата на Datafolha, докато Силва имаше по 25% и в двете анкети.

Ако някои от кандидатите не получи категорично мнозинство над 50 на сто, ще бъде проведен балотаж на 26 октомври.

В симулативното гласуване на балотаж, проведено от Института за общественото мнение и статистика, Русеф победи Силва с 62% на 38 на сто, докато анкетата Datafolha показа резултат от 59% на 41 на сто за действащия държавен глава.

Инвеститорите са разочаровани от Русеф и нейната лява работническа партия поради неспособността ѝ да поддържа възходяща икономическа експанзия, смятат експерти. Най-голямата икономика в Южна Америка се сви с 0,6% в периода април-юни, отчитайки втори пореден тримесечен спад.

"Русеф е известна също така и с нейната контрапродуктивна интервенционистка политика", каза Варатан.

Основните опасения са насочени към нейната склонност да дава предимство на еднократните стимулиращи мерки вместо на структурните реформи. Сред най-забележимо пострадалите от действията на властта бе производителят на петрол Petrobras.

Силва бе избрана за кандидат-президент на Бразилската социалистическа партия през август след смъртта на лидера на партията Едуардо Кампош. Тя е известна с пазарно ориентираните политики, в това число постижими цели за инфлацията, независимост на централната банка, както и плаващ валутен курс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
fallback