fallback

Курсът на рублата ще ce определя предимно от пазарни фактори

Централната банка обяви, че ще ограничи ежедневните си интервенции до 350 млн. долара

11:38 | 05.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската централна банка заяви в сряда, че ще намали драстично интервенциите и ще позволи на валутния курс на рублата да се определя "най-вече от пазарни фактори". Руската валута продължава да е под тежък натиск за разпродажби, въпреки че институцията покачи значително лихвените равнища в края на миналата седмица.

Въпреки новината от централната банка рублата потъва до ново историческо, спадайки с 1,50% до 44,393 за един долар. По този начин руската валути поевтинява вече с над 25% от началото на годината, оставайки под натиск поради спадащите цени на петрола и санкциите на Запада срещу Москва.

Централната банка се раздели с повече от 30 млрд. долара, за да забави спада на курса през октомври. В края на миналата седмица институцията обяви, че повишава лихвените проценти с 1,5 процентни пункта, с което основния лихвен процент достигна 9,5%. Въпреки това дори и този ход не успя да прекрати свободното падане на рублата, пише The Wall Street Journal.

Руските централни банкери заявиха днес, че ще ограничат ежедневните си интервенции до 350 млн. долара, или далеч по-малко от нивата, наблюдавани през последните седмици, когато дневните интервенции на моменти превишаваха 2 млрд. долара.

"Централната банка де факто позволи на рублата да се движи свободно. Валутният коридор е просто фикция в момента ", каза Павел Демешчик, дилър в ING Bank в Москва. "Пазарната волатилност се увеличи значително, търговията сега е повърхностна и нервна", допълни той.

В своето съобщение Руската централна банка заяви още, че се насочва към "значително увеличаване на гъвкавостта" на валутния курс, като за целта ще "стимулира постигането на баланс между търсенето и предлагането на валутния пазар". Що се касае до ограничаването на интервенциите и валутния коридор, банката каза, че новият подход "ще предотврати образуването на условия за спекулативни стратегии срещу рублата".

Регулаторът съобщи още, че при необходимост си запазва правото да предприеме допълнителни интервенции на валутния пазар, за да отговори на "заплахи за финансовата стабилност".

Към 24 октомври валутните резерви на Русия са 439,1 млрд. долара спрямо 510,1 млрд. долара в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
fallback