IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курсът на рублата ще ce определя предимно от пазарни фактори

Централната банка обяви, че ще ограничи ежедневните си интервенции до 350 млн. долара

11:38 | 05.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Курсът на рублата ще ce определя предимно от пазарни фактори

Руската централна банка заяви в сряда, че ще намали драстично интервенциите и ще позволи на валутния курс на рублата да се определя "най-вече от пазарни фактори". Руската валута продължава да е под тежък натиск за разпродажби, въпреки че институцията покачи значително лихвените равнища в края на миналата седмица.

Въпреки новината от централната банка рублата потъва до ново историческо, спадайки с 1,50% до 44,393 за един долар. По този начин руската валути поевтинява вече с над 25% от началото на годината, оставайки под натиск поради спадащите цени на петрола и санкциите на Запада срещу Москва.

Централната банка се раздели с повече от 30 млрд. долара, за да забави спада на курса през октомври. В края на миналата седмица институцията обяви, че повишава лихвените проценти с 1,5 процентни пункта, с което основния лихвен процент достигна 9,5%. Въпреки това дори и този ход не успя да прекрати свободното падане на рублата, пише The Wall Street Journal.

Руските централни банкери заявиха днес, че ще ограничат ежедневните си интервенции до 350 млн. долара, или далеч по-малко от нивата, наблюдавани през последните седмици, когато дневните интервенции на моменти превишаваха 2 млрд. долара.

"Централната банка де факто позволи на рублата да се движи свободно. Валутният коридор е просто фикция в момента ", каза Павел Демешчик, дилър в ING Bank в Москва. "Пазарната волатилност се увеличи значително, търговията сега е повърхностна и нервна", допълни той.

В своето съобщение Руската централна банка заяви още, че се насочва към "значително увеличаване на гъвкавостта" на валутния курс, като за целта ще "стимулира постигането на баланс между търсенето и предлагането на валутния пазар". Що се касае до ограничаването на интервенциите и валутния коридор, банката каза, че новият подход "ще предотврати образуването на условия за спекулативни стратегии срещу рублата".

Регулаторът съобщи още, че при необходимост си запазва правото да предприеме допълнителни интервенции на валутния пазар, за да отговори на "заплахи за финансовата стабилност".

Към 24 октомври валутните резерви на Русия са 439,1 млрд. долара спрямо 510,1 млрд. долара в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Сега, когато говорим за стимулиране на износа - да - за руснаците е факт, че освен оръжия, петрол и газ, почти нямат износ. Обаче... Не е все едно дали ще вкараш готова кола или ще я сглобяваш у дома, а делът на труда там не е за пренебрегване. За вноса... не съм съгласен, че няма заместване. Всяка стока има заместване и колкото по-скъпа става, толкова повече заместители има. При руснаците просто ще спадне драстично вноса и ще скочи вътрешното производство. За някои сектори като производство на тръби (доскоро почти изцяло внос от Украйна), релси или първично преработена химия, вече е факт. Най-много ще спечелят от спадане на вноса - когато е скъпо - не купуваш. Ако си на рубльовка - все едно, обаче за плебса не е... Пазарът винаги има две посоки. Само за сравнение. През 1997-*** доларът беше над 3 лв. (имам предивд над 3000). В разгара на кризата. От тогава насам повече от 2.35 не е стигал, а непосредствено след пика спадна до към 1.70 (1700).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Къде видя аз да го приемам като война? По скоро това важеше за руснаците досега, които точно пикеха срещу пазара и се мъчеха да спрат хиените - е видяха, че не става и се предадоха..За бюджета - не е съвсем така. Минимизира донакъде спада на петрола в рубли, но пък таква обезценка генерира и здрава инфлация, която по официални данни вече е над 9 %.. което няма как да не се отрази..Намаляването пък на вноса, за които си прав, че ще стане още по скъп ( но за много неща не могат да минат без него),пак няма как да не им се отрази на бюджета.. А за мита, че евтината рубла щяла да стимулира износа им.., чак не ми се коментира тая олигофрения.. щот освен суровини друго не изнасят...А за краткосрочните задължения.. да могат да се покрият .. с цената на 1/3 от останалите им резерви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
valentino29
преди 9 години
Абсолютно съм съгласен и решението на банката е правилно и даже малко закъсняло,освен това обрат ще има ,първата сделка в рубли на нефт е вече факт,а ако има нови санкции ,вероятно руснаците ще започнат да искат от Европейците различна от долара и еврото валута за своите виглеводороди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Ми вие го приемате като война, аз гледам като пазар. Това показва ниво на мислене. Със сигурност ако искаш да имаш конвертируема валута, не можеш да пикаеш срещу вятъра или да вървиш срещу пазара. Пускаш я свободно и оставяш играчите да се наиграят. При положение, че имаш десетки милиарди положително салдо, подобни сривове са по-скоро спекулативни. Никой не знае колко е истинската цена. Онзи *** твърди, че била 150 напролет. Ако е толкова сигурен - отива и пуска една къса позиция и става милионер. Обаче той просто лае, че го дразни Путин или че дядо му е лежал в Белене. За руския бюджет евтината рубла е само плюс. Аз не бих се учудил, напролет даже да има откат назад, просто защото при този курс всякакъв внос става безумно скъп, а дори краткосрочните задължения не са толкова много, че да не могат да се покрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
kurta007
преди 9 години
И измислената им централна банка напълни гащите.Къде са тръгнали да пикаят срещу вятъра? 150 минимум до пролет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Или просто се предадоха, в смисъл. скоростта, с която харчат резерва и нулевия ефект, който постигат ги притесни яко. - "Централната банка де факто позволи на рублата да се движи свободно. Валутният коридор е просто фикция в момента ", каза Павел Демешчик, дилър в ING Bank " е това казва всичко... До 100 едва ли ще иде но 60-65 е напълно постижимо ниво до Нова Година..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Очаквайте скоро 100 рубли за долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Отдавна трябваше да го кажат. Интервенциите са безмислено начинание. Особено за страна с положителен търговски баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още