fallback

Путин: Спекулативното движение на рублата трябва да приключи скоро

Няма да налагаме ограничения върху движението на капитали, посочи руският президент

10:20 | 10.11.14 г. 61
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че властите предприемат мерки за стабилизиране на обменния курс на рублата, запазвайки възможностите за допълнителни интервенции на валутния пазар.

"Нашите финансови органи да предприемат необходимите мерки (за стабилизиране на рублата – бел. ред.)", каза държавният глава по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

По думите му централната банка на страната ще продължи да поддържа политиката на инфлационно таргетиране.

"Спекулативните скокове на рублата трябва да приключат в скоро време, те не са свързани с основните икономически фундаменти", каза Путин.

Държавният глава също така увери, че "ние няма да налагаме ограничения върху движението на капитали", предава ТАСС.

Президентът отбеляза, че руските власти ще обърнат по-голямо внимание на създаването на благоприятна бизнес среда и прилагането на добри практики за работа с инвеститорите на регионално и общинско ниво.

"Основното е, че положителните промени са забелязани от предприемачите и инвеститорите, в това число и чуждите", каза Путин. Той припомни, че Русия е подобрила два пъти своята позиция в класацията Doing Business на Световната банка от 2010 г. насам.

Според Путин властите в Русия са изготвили механизъм за финансиране, предназначен да подкрепя мащабни дългосрочни проекти. "В следващите години финансовите компании ще поддържат тази нова структура като фонд за развитие на индустрията", каза той.

"Улесняването на връзките към инфраструктурата и намаляването на натиска от страна на правоприлагащите органи – всичко е в областта на нашето внимание през цялото време", каза още държавният глава, анализирайки това, което се случва на пазара.

Владимир Путин се обърна и към китайските предприемачи на форума, посочвайки, че "ако дойдете, ще имате възможност да работите на пазарите в трети страни чрез Русия... Всеки сегмент е в центъра на нашето внимание и ние ще продължим да подобряваме всички механизми", увери президентът.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
fallback