IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи икономисти намалиха прогнозата си за БВП на Германия

Експертите отправят силна критика към социалната и пенсионната политика на кабинета на Меркел

13:20 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещи икономисти намалиха прогнозата си за БВП на Германия

Водещите икономически анализатори в Германия отново са по-скептично настроени за перспективите за икономиката на страната.

Сега петимата водещи икономически експерти в Германия, известни още като "петимата мъдреци",  очакват за 2014 г. растеж от 1,2%, става ясно от поредния доклад, цитиран от Ройтерс.

За следващата година Германският съвет на икономическите консултанти към правителството очаква нарастване на икономиката с 1%. Първоначалните прогнози бяха за покачване на брутния вътрешен продукт с 1,9% за  годината и с 2% за следващата. 

„Германската икономика се намира в един, макар и не силно изразен, спад“. След свиването на икономическа сила през пролетта и през лятото е имало стагнация. "Икономическият двигател започва да се върти на по-слаби обороти", пише в анализа.

В доклада от повече от 400 страници, озаглавен „Повече доверие в пазарните процеси", експертите критикуват, че федералното правителство със своите социални и трудово-политически мерки е допринесло за охлаждането на икономиката.

Според тях е важно да има нова икономическа политика: „Този път обаче тя да е насочена върху ефективността, а не само върху преразпределението". В допълнение според тях и публичните финанси не са устойчиви в дългосрочен план, като се има предвид застаряването на населението на страната.

Силна критика експертите отправят за налагането на националната минимална работна заплата през 2015 г. Според тях по този начин германският пазар на труда вече не е достатъчно приспособим от гледна точка на бъдещи кризи.

"Мъдреците" подчертават неуспешните реформи в социалната политика и "крачката назад" в пенсионната политика. Поради застаряването на населението, възрастта за пенсиониране не трябва да се понижава, а по-скоро "да се напасне към растящата продължителност на живота".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още