IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерш: ЕЦБ може да изкупува ДЦК, злато, акции и борсово търгувани фондoве

Разширяването на баланса не е нито самоцел, нито фетиш, посочи членът на банката

12:50 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мерш: ЕЦБ може да изкупува ДЦК, злато, акции и борсово търгувани фондoве

Потенциалните неконвенционални мерки, които предстои да бъдат предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), може "теоретично" да включват изкупуване на държавни облигации, злато, акции и борсово търгувани фондoве (Exchange Traded Funds - ETFs). Подобна заявка направи в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Ив Мерш, цитиран от WBP Online.

Oсвен че даде заявка за широка гама от вероятни изкупувани активи, Мерш потвърди плана за стимулиране на баланса на банката до нивата от март 2012 г. Това означава покачване на текущия баланс с приблизително 1 трлн. евро, въпреки че по думите му подобен ход "не е самоцел".

"Разширяването на баланса в резултат на изкупуването на активи не е нито самоцел, нито фетиш", заяви членът на ИС на ЕЦБ.

"Достигнатият натиск върху лихвените проценти е обезпечение в най-добрия смисъл. Излишната ликвидност, която остава в банковата система не допринася за засилването на реалната икономика. Тя може да има само един ефект чрез каналите за предаване на портфейли и обменния курс", добави той.

Връщайки се към следващите стъпки на банката, Мерш остави вратата отворена за широкомащабни количествени улеснения, въпреки че преди бе изключително критичен по въпроса. По думите му стимулите ще бъдат "прозрачни" и ще "има много нисък процент на риск".

През миналата седмица Ив Мерш отбеляза, че икономическата ситуация в еврозоната е "критична" с оглед на слабия ръст и изключително ниската инфлация.

"Икономическата ситуация е от решаващо значение. Растежът е слаб... инфлацията е изключително ниска", посочи той на събитие, организирано от местен кредитор в югозападния германски град Херенберг.

Според Мерш постигането на ценова стабилност е "необходимо условие за икономическото възстановяване". По думите му обаче само това не е достатъчно, за да може еврозоната да се измъкне от своето "неразположение". Вместо това той заяви, че страните трябва да повишат своята конкурентоспособност с цел генериране на устойчив растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още