IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското възстановяване - все така неравномерно и бавно и през 2015 г.

Покупките на обезпечени с активи ценни книжа от ЕЦБ няма да дадат необходимия тласък на Стария континент, смятат експертите на Schroders

10:42 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Азад Зангана и Рори Бейтман. <em>Снимка:&nbsp;Schroders</em></p>

Азад Зангана и Рори Бейтман. Снимка: Schroders

Възстановяването в еврозоната ще продължи да бъде неравномерно и бавно и през следващата година. С тези думи ръководителят на звеното за глобални макроикономически анализи в Schroders Боб Джоли откри кръгла маса за бъдещето на европейската икономика по време на Schroders Internаtional Media Conference 2014. Проведеното в британската столица Лондон събитие събира на едно място финансови и икономически медии, сред които и Investor.bg, от над 30 страни.

"Европа се вглежда в политиката и избягва дебата за икономиката. Това е източник на текущите проблеми", допълва експертът. "Надявам се на помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ), но ние трябва да минем през структурни реформи. Ще бъде трудно и пътят ще е неравен", каза още Джоли.

Според Рори Бейтман, ръководител на звеното за европейски и британски акции в Schroders, икономическото възстановяване ще бъде "слабо". Промените в монетарната политика "вече са тук", но не доведоха до "много промени". "Нуждаем се от помощ и на фискалния фронт", посочва анализаторът.

Друг от експертите на британския фонд – икономистът за Европа Азад Зангана, също откроява наличието на "потенциални политически рискове" в еврозоната, като например предстоящите избори в Гърция и Испания.

Друг недостатък по думите му идва от безработицата, която е "твърде висока" и "за съжаление все още съществува в много страни". Въпреки всичко Зангана е значително по-голям оптимист за бъдещето, посочвайки, че "към момента има достатъчно положителни сигнали за инвеститорите".

Експертите се фокусираха и върху продължаващия на Стария континент дебат за бъдещата роля на ЕЦБ и евентуалните количествени улеснения в еврозоната. Анализаторите на Schroders са единодушни, че пазарът на обезпечени с активи ценни книжа (ABS) няма да успее да предостави необходимия тласък и водената от Марио Драги институция ще бъде принудена да прибегне до допълнителни стимули.

Според Боб Джоли предоставянето на по-мащабни стимули в еврозоната ще доведе до "много големи промени" по отношение на пазарните цени. "Количествените улеснения ще бъдат различни по форма и състав в сравнение с тези в САЩ", отбелязва макроикономическият анализатор.

По отношение на покупките на активи Рори Бейтман пък смята, че ЕЦБ ще изкупи избирателно държавен дълг и корпоративни облигации "по нейна преценка", като ходът "ще бъде положителен за капиталовите пазари".

Още новини от Schroders International Media Conference 2014 от специалния ни пратеник в Лондон Димитър Вучев благодарение на Karoll Capital Management

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още