fallback

Паниката в Русия засяга световните пазари

Облигационните фондове търпят загуби, а валутни дилъри затварят позициите си в рубли и отказват да сключват нови сделки

10:59 | 17.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След най-лошия ден от деветмесечната финансова криза в Русия сривът се пренася на световните пазари, пише Bloomberg.

Най-големият облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (Pimco) търпи големи загуби от вложенията си в руски облигации. Почти всеки бичи опционен контракт върху рублата, сключен в САЩ, вече не струва нищо. Освен това валутните трейдъри в Ню Йорк и Лондон казват на клиентите си, че вече не правят сделки с рубли. Вчера заместник-гуверньорът на Руската централна банка Сергей Швецов пък определи ситуацията като критична.

Руската рубла потъна до близо 80 за долар, като паниката се пренесе на фондовия пазар и се засили, след като икономическият министър Алексей Улюкаев отрече спекулациите, че правителството ще наложи ограничения за обмяната на рублите в долари.

Скоростта, с която поевтинява рублата, сигнализира, че политиците губят контрол, след като шестмесечният срив в цената на петрола ограбва валутата, от която руският президент Владимир Путин се нуждае, за да поддържа една икономика, засегната от международни санкции. Разпродажбите в Москва се усещат в развиващите се нации, където инвеститорите изтеглят средства на фона на финансовите неволи на Русия и спада в цената на петрола, което е сигнал за глобално икономическо забавяне.

Индексът на Bloomberg, който следи представянето на валутите на най-големите развиващи се пазари, спадна до най-ниското си ниво от 2003 г. насам. Индексът MSCI Emerging Market се понижи с 0,2%, като за месец вече губи 9,6%.

Що се отнася до Pimco – фондът Emerging Markets Bond Fund, който инвестира в облигации на развиващи се икономики и управлява активи за 3,3 млрд. долара, е един от най-тежко пострадалите. Към края на септември той държи руски корпоративни и държавни облигации за 803 млн. долара, което се равнява на 21% от общата сума на активите му. Само през миналия месец фондът е изгубил 7,9%, изоставайки зад 95% от конкурентите си.

„Инвестиционните решения в портфейлите на Pimco са базирани на дългосрочни идеи и виждания“, коментира ситуацията ръководителят за развиващите се пазари в Pimco Майкъл Гомес. „Въпреки че развиващите се пазари са волатилни, смятаме, че някои сегменти от пазара предлагат възможност за възвръщаемост, съобразена с риска, за дългосрочните инвеститори.“

Трейдъри и инвеститори на пазара на валутни опции също бяха изненадани от 52-процентното обезценяване на рублата от началото на годината. На пазар с хиляди бичи кол опции, оценявани на повече от 15 млрд. долара, само една от тях – договор за 5 млн. долара, който изтича след година – все още е печеливш при текущия валутен курс.

Волатилността идва в повече за някои брокери. Базираният в Ню Йорк инвестиционен посредник FXCM Inc., който е третият по големина валутен брокер за дребни клиенти, ще спре да предлага сделки с двойката рубла-долар и ще започне да затваря позициите на своите клиенти. Друг посредник - Alpari UK – спря клиентите си от заемането на нови позиции.

Хедж фондът Alden Global Capital печели от срива на руските финансови пазари. Базираният в Ню Йорк 1,8-милиарден фонд залага срещу рублата от месец и половина.

Увеличават се спекулациите, че валутните ограничения са неизбежни. Редица компании – от Schroder Investment Management Ltd. до Skandinaviska Enskilda Banken AB – смятат, че това е възможно. По данни на руската търговска банка Otkritie Bank търсенето на чужда валута от страна на руските граждани вече е нараснало с три до четири пъти над средното за деня.

„Много е трудно да бъде спряна паниката“, коментира портфолио мениджърът в Kapital Asset Management Вадим Бит-Аврагим. „Всички залагат срещу рублата.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 06.09.22 г.
fallback