IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паниката в Русия засяга световните пазари

Облигационните фондове търпят загуби, а валутни дилъри затварят позициите си в рубли и отказват да сключват нови сделки

10:59 | 17.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След най-лошия ден от деветмесечната финансова криза в Русия сривът се пренася на световните пазари, пише Bloomberg.

Най-големият облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (Pimco) търпи големи загуби от вложенията си в руски облигации. Почти всеки бичи опционен контракт върху рублата, сключен в САЩ, вече не струва нищо. Освен това валутните трейдъри в Ню Йорк и Лондон казват на клиентите си, че вече не правят сделки с рубли. Вчера заместник-гуверньорът на Руската централна банка Сергей Швецов пък определи ситуацията като критична.

Руската рубла потъна до близо 80 за долар, като паниката се пренесе на фондовия пазар и се засили, след като икономическият министър Алексей Улюкаев отрече спекулациите, че правителството ще наложи ограничения за обмяната на рублите в долари.

Скоростта, с която поевтинява рублата, сигнализира, че политиците губят контрол, след като шестмесечният срив в цената на петрола ограбва валутата, от която руският президент Владимир Путин се нуждае, за да поддържа една икономика, засегната от международни санкции. Разпродажбите в Москва се усещат в развиващите се нации, където инвеститорите изтеглят средства на фона на финансовите неволи на Русия и спада в цената на петрола, което е сигнал за глобално икономическо забавяне.

Индексът на Bloomberg, който следи представянето на валутите на най-големите развиващи се пазари, спадна до най-ниското си ниво от 2003 г. насам. Индексът MSCI Emerging Market се понижи с 0,2%, като за месец вече губи 9,6%.

Що се отнася до Pimco – фондът Emerging Markets Bond Fund, който инвестира в облигации на развиващи се икономики и управлява активи за 3,3 млрд. долара, е един от най-тежко пострадалите. Към края на септември той държи руски корпоративни и държавни облигации за 803 млн. долара, което се равнява на 21% от общата сума на активите му. Само през миналия месец фондът е изгубил 7,9%, изоставайки зад 95% от конкурентите си.

„Инвестиционните решения в портфейлите на Pimco са базирани на дългосрочни идеи и виждания“, коментира ситуацията ръководителят за развиващите се пазари в Pimco Майкъл Гомес. „Въпреки че развиващите се пазари са волатилни, смятаме, че някои сегменти от пазара предлагат възможност за възвръщаемост, съобразена с риска, за дългосрочните инвеститори.“

Трейдъри и инвеститори на пазара на валутни опции също бяха изненадани от 52-процентното обезценяване на рублата от началото на годината. На пазар с хиляди бичи кол опции, оценявани на повече от 15 млрд. долара, само една от тях – договор за 5 млн. долара, който изтича след година – все още е печеливш при текущия валутен курс.

Волатилността идва в повече за някои брокери. Базираният в Ню Йорк инвестиционен посредник FXCM Inc., който е третият по големина валутен брокер за дребни клиенти, ще спре да предлага сделки с двойката рубла-долар и ще започне да затваря позициите на своите клиенти. Друг посредник - Alpari UK – спря клиентите си от заемането на нови позиции.

Хедж фондът Alden Global Capital печели от срива на руските финансови пазари. Базираният в Ню Йорк 1,8-милиарден фонд залага срещу рублата от месец и половина.

Увеличават се спекулациите, че валутните ограничения са неизбежни. Редица компании – от Schroder Investment Management Ltd. до Skandinaviska Enskilda Banken AB – смятат, че това е възможно. По данни на руската търговска банка Otkritie Bank търсенето на чужда валута от страна на руските граждани вече е нараснало с три до четири пъти над средното за деня.

„Много е трудно да бъде спряна паниката“, коментира портфолио мениджърът в Kapital Asset Management Вадим Бит-Аврагим. „Всички залагат срещу рублата.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 9 години
michaelis, Mavi gъz всички останали русогъзолизци, наистина ли сте слепи и не разбирате, че Русия зае мястото което и се полага. Една регионална сила равностойна например на Турция. И в това няма нищо лошо повярвайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Целите не са променени - ПРО и НАТО в Украйна. Или в някаква част от нея. Само методите стават все по-драстични. Което значи че в обозримо бъдеще рублата ще върне част от загубите. Трудно е да се каже дали след половин или две години, но това е логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 9 години
много детски филмчета си гледал и затова си представяш че всичко става еи така просто. сигурно и не си виждал жива пушка. и не познаваш руската техника вероятно. детински са ти мечтите. по-добре кажи на ментора си да спре да ти плаща в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Ако Киев получи военна помощ, лошо за Киев .... даже много лошо .... чудя се защо помощта не е хуманитарна ами военна? Путин им е казал на САЩ, че ако пратят пушки на Киев, руската войска просто влиза в Украйна и се приключва филма със всички западняци в Киев и никой няма да може да им помогне ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
draifuss
преди 9 години
До края на седмицата президентът на САЩ Барак Обама ще подпише нов закон за нови санкции срещу Русия и военна помощ за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от БТА.Той каза, че законът позволява на президента на САЩ да определя самостоятелно стратегията по отношение на Русия и Украйна и да решава дали да налага нови санкции, или не.В събота конгресът прие закон за подкрепа на Украйна, който предвижда увеличаване на натиска върху руския президент Владимир Путин чрез въвеждане на санкции срещу оръжейни компании и инвеститори във високотехнологични петролни проекти. Документът предвижда също правителството в Киев да бъде подкрепено с военна помощ.Обама неколкократно заяви, че е "контрапродуктивно" да се налагат допълнителни санкции от страна на САЩ, без те да бъдат координирани с Европейския съюз, припомня Франс прес.Държавният секретар Джон Кери заяви в Лондон, че Русия е предприела някои конструктивни хстъпки към евентуално намаляване на напрежението в Украйна и че САЩ и Европа са склонни да облекчат наложените на Москва санкции, ако Путин предприеме още мерки в тази посока, пише Ройтерс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още