fallback

Русия похарчи над 10 млрд. долара от резервите си за 15 дни

Не планираме въвеждане на административни ограничения на валутния пазар, посочиха от централната банка

11:16 | 17.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската централна банка (РЦБ) е похарчила на 15 декември 1,961 млрд. долара от валутните си резерви в опит да стабилизира рублата, показаха публикувани на интернет страницата на регулатора данни. По този начин за първите 15 календарни дни на декември институцията се е разделила с 10,302 млрд. долара от резервите си, предава "Интерфакс".

Регулаторът предупреди, че преходът към свободен валутен курс не означава пълното негово изтегляне от пазара. В тази връзка РЦБ е готова да извърши интервенция на валутния пазар в случай на заплахи за финансовата стабилност.

По време на пресконференция на 11 декември гуверньорът на банката Елвира Набиулина обяви, че рублата ще бъде "значително подсилена" през следващата година с оглед на очакванията на РЦБ за повишение на цените на петрола.

В до голяма степен очакван предвид обстоятелствата среднощен ход в понеделник срещу вторник РЦБ повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Основната ставка бе покачена до 17% от 10,50 на сто.

Последното повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Търговията в сряда започна оптимистично. Макар и с малко рублата печели позиции както спрямо долара, така и спрямо еврото.

Във вторник вечер премиерът Дмитрий Медведев проведе среща във връзка с финансовата и икономическата ситуация. След заседанието министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев изтъкна, че руските власти няма да принудят износителите да се разделят с приходите си в твърда валута.

Елвира Набиулина по-рано заяви също така, че регулаторът няма планове за въвеждане на административни ограничения на валутния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:40 | 10.09.22 г.
fallback