IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия похарчи над 10 млрд. долара от резервите си за 15 дни

Не планираме въвеждане на административни ограничения на валутния пазар, посочиха от централната банка

11:16 | 17.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия похарчи над 10 млрд. долара от резервите си за 15 дни

Руската централна банка (РЦБ) е похарчила на 15 декември 1,961 млрд. долара от валутните си резерви в опит да стабилизира рублата, показаха публикувани на интернет страницата на регулатора данни. По този начин за първите 15 календарни дни на декември институцията се е разделила с 10,302 млрд. долара от резервите си, предава "Интерфакс".

Регулаторът предупреди, че преходът към свободен валутен курс не означава пълното негово изтегляне от пазара. В тази връзка РЦБ е готова да извърши интервенция на валутния пазар в случай на заплахи за финансовата стабилност.

По време на пресконференция на 11 декември гуверньорът на банката Елвира Набиулина обяви, че рублата ще бъде "значително подсилена" през следващата година с оглед на очакванията на РЦБ за повишение на цените на петрола.

В до голяма степен очакван предвид обстоятелствата среднощен ход в понеделник срещу вторник РЦБ повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Основната ставка бе покачена до 17% от 10,50 на сто.

Последното повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Търговията в сряда започна оптимистично. Макар и с малко рублата печели позиции както спрямо долара, така и спрямо еврото.

Във вторник вечер премиерът Дмитрий Медведев проведе среща във връзка с финансовата и икономическата ситуация. След заседанието министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев изтъкна, че руските власти няма да принудят износителите да се разделят с приходите си в твърда валута.

Елвира Набиулина по-рано заяви също така, че регулаторът няма планове за въвеждане на административни ограничения на валутния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
За да сме такива каквито искаш трябва да има правителство което да ни изведе от това положение след 8 години в еврогеиският съюз 1,5 милиона българи живеят под прага на бедноста от 5 милионна държава !!!! Е така ли ще продължаваме в тоя еврогеиски съюз за едните в германия има за други в българия мизерия до кога ще е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
да ти кажа не е възможно при нас да е вечно, просто не е възможно. от 1944 до сега само да се крадне?!? Mission imposible, мен не ме интересува кой е на власт искам след като сме в 21 век в ЕС стандарта да ни е вдигнат поне 5 пъти както е при комунистите в Москва. Минималната заплата да е 1000лв. и не да карат хората да напускат държавата си. При нас минималната заплата е 340лв. даже и не я плащат във всички градове, смятай за кво става въпрос. Не знам що за комунизъм и демокрация имаме ние, но аз искам хората да имат стандарт в държавата си не да са слуги някъде на майната си ... Бих искал ние да сме тея, като руснаците, които може да си купуваме жилища в чужбина и да имаме средна класа, но уви не сме ние....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Радвам се че си признаваш съвсем чисто сърдечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Офф де да бях наистина като ги виждам тука в 19 Bezirk какви къщи са си направили и кво са изнесли да Дойнов, там разните му бивши ДС, и в Швейцария, тряя ти кажа найстина искам да съм ***, но уви партията ме подминала *** ..... ааа аз толкова да съм и верен .... явно са ми малки заслугите .... и *** съм я и в родината, като няма манталитет и ясна и здрава мисъл това не е родина. Не знам що за българска черта е да се радваме на нечие нещастие, тогава е ***, това не е родина това е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Явно си ***, щом така си пишеш родината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
тея до са платиха с тоя харчалък външния дълг на *** 5 пъти .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Има - харчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още