IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната през декември бе ревизирана надолу

Общата слабост на PMI индекса оправдава повече монетарни стимули от ЕЦБ, смята главният икономист на Markit

14:30 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишлената активност в еврозоната през декември бе ревизирана надолу

Активността в промишления сектор на еврозоната е нараснала с по-бавни темпове, отколкото първата оценка през декември, поддържайки натиска върху Европейската централна банка да засили стимулите си, съобщава MarketWatch.

Индексът (PMI) от месечното проучване на института Markit сред мениджърите по доставките на около 3000 производители е нараснал до 50,6 от 50,1 пункта през ноември - по-ниско от предварителната оценка за 50,8. Стойности над 50 за индекса показват разширяване на дейността, докато под това ниво са сигнал за свиване.

"Общата слабост на PMI в еврозоната оправдава повече монетарни стимули от ЕЦБ, въпреки че в Ирландия и Испания може да се забележат индикации, че съществуващите политики вече дават резултат и че може би повече търпение е необходимо, преди да бъдат предприети нови мерки", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

От Markit посочват, че PMI за трите месеца на четвъртото тримесечие e на най-ниското си ниво от третото тримесечие на 2013 г. И докато в Германия индексът леко се повиши, то активността отново спадна във Франция и Италия. Италианският PMI е най-ниският от 19 месеца.

Ирландия продължава да изпреварва останалата част от еврозоната, като същевременно промишлената дейност в Испания и Холандия също се разширява, макар и с по-бавни темпове, отколкото през последните месеци.

Изследването дава зрънце успокоение за политиците, като новите поръчки се повишават за първи път от четири месеца. Това се дължи главно на договорите за износ, което е показател, че отслабването на еврото може най-накрая да е помогнало на някои предприятия.

Има обаче нови сигнали, че еврозоната няма скоро да излезе от периода на много ниска инфлация, тъй като производителите отново съкращават продажните си цени, след като разходите им са намалели с най-рязкото темпото от осем месеца, отразявайки по-ниските цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още