IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Увеличава сe рискът ЕЦБ да не може да осигури ценова стабилност

Шефът на европейската централна банка потвърди готовността й да действа при нужда, но призова за помощ европейските правителства

11:06 | 02.01.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Увеличава сe рискът ЕЦБ да не може да осигури ценова стабилност

В специално интервю за немския финансов ежедневник Handelsblatt президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че рискът от дефлация в еврозоната се е повишил и предположи, че той няма да се справи с проблема без по-голяма помощ от европейските правителства. 

Според него рискът ЕЦБ да не успее да изпълни своя мандат за запазване на ценовата стабилност е по-висок от преди половин година и отново потвърди готовността на централната банка да предприеме допълнителни действия в началото на 2015-а година, ако това се окаже наложително.

Марио Драги призова политиците да извършат необходимите реформи, за да намалят данъчната тежест и бюрокрацията и подкрепят все още "крехкото и неравномерно" икономическо възстановяване на еврозоната.

До този момент имаше ограничен риск от дефлация в еврозоната, но ако инфлацията остане твърде ниска за твърде дълъг период от време и това доведе до отдръпване на инфлационните очаквания и забавяне на разходите, ЕЦБ ще трябва да действа, за да изпълни своя мандат, отбеляза "Супер Марио".

Рискът, че ние няма да изпълним мандата си за осигуряване на ценова стабилност е по-висок, отколкото преди шест месеца, посочи Драги в интервюто за Handelsblatt.

Ние сме в техническата подготовка за регулиране на размера, скоростта и съставa на нашите мерки в началото на 2015-а година, ако това се налага, за да се реагира на твърде дългия период на ниска инфлация. Има единодушие в рамките на Управителния съвет по този въпрос, подчерта той.

Коментарите му тласнаха еврото към 29-месечно дъно спрямо долара по време на днешната азиатска сесия.

Драги добави, че покупките на държавни облигации (програма за "количествени улеснения") са сред инструментите, които ЕЦБ може да използва, за да изпълни мандата си, но по възможност това държавно финансиране - което на теория е забранено от Европейския договор - трябва да се избягва.

Печатането на пари, за да се купуват държавни облигации, стъпка известна като "количествено облекчаване", се разглеждат като едно от последните средства на ЕЦБ в опит да се съживи инфлацията на фона на рекордно ниската основна лихва от едва 0,05% и нарастващите съмнения относно въздействието на предходни мерки, предприети от централната банка.

Инфлацията в еврозоната възлиза на едва 0,3% годишно - далеч под целта на ЕЦБ за ценова стабилност от малко под 2%. Това увеличава призивите за повече действия от страна на централната банка, като редица европейски политици предупреждават, че спадащите цени на петрола могат да тласнат инфлацията под нулата през следващите месеци.

Опасенията са, че по-слабите ценови очаквания биха могли да повлияят негативно на заплатите и на инвестициите, което ще попречи на перспективите за икономически растеж.

Въпреки това Марио Драги изключва възможността за разпадане на еврозоната. Разпадане на еврозоната? Това няма да се случи. Ето защо нямаме "План Б", каза той.

Драги също така каза, че няма желание да влезе в политиката. Аз не искам да бъда политик, подчерта той. Тези негови коментари идват, след като в сряда 89-годишният президент на Италия Джорджо Наполитано заяви, че планира да се оттегли в скоро време от поста си поради своята възраст. В последните месеци редица коментатори споменават Драги като възможен негов наследник.

Запитан от Handelsblatt дали той е заинтересован да наследи Наполитано, Драги отговори: Моята мандат като президент на ЕЦБ продължава до 2019-а година.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Да увеличаваме държавните дългове в опити да противадействаме на ниската инфлация. Няма да се получи рестарт - няма да е този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Драги: Увеличава сe рискът ЕЦБ да не може да осигури ценова стабилност"......................Драги може да спи спокойно, има лесно за ценовата стабилност : "няма икономика - няма и инфлация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Тъкмо се чудех какво и трябва на Европа за пълно щастие, а то било, както пишат колегите по-долу един два трилиона. И нищо повече. Това е всичко. Как ли са го изчислили? Той Марио още не си е отворил устата и еврото "падна до 29 месечно дъно". Какво ли ще е ако започне и да печата. Ако тия теории за инфлацията бяха верни нали тогава това, което се случва в момента с рублата щеше да е най-прекрасното нещо за руската икономика. Ако не сте били в съзнателна възраст през 1997-а, то поне наблюдавайте това, което става в Русия. Ще забележите, че инфлацията не е нещо, което може лесно да се контролира. Стойността на една валута се определя от доверието към нея. Тръгнат ли нещата по пързалката надолу понякога излизат от контрол и стават напълно неудържими. Играта с печатането на пари е игра с огъня. Понякога малките количества облекчават временно болката, но НИКОГА не решават проблема. Пробвано е много пъти. И в момента на много места го пробват. Някой може ли да ми даде пример за резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Така започва разпадането на Евро съюзът ви господа европейци ! И както го е предсказала Ванга неможе да има съюз в който едни да живеят с 175 евро на месец а други да живеят с 5000 евро на месец !!! Това не е съюз това е лъжа и измама. Адио ЕС и НАТО България няма нужда от лицемерни съюзи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
nide
преди 9 години
Днес живеем в един не-линеен свят! Целта е да се подкопае възприятията на хората за света, така че те никога да не знаят какво наистина се случва - кое е истинско и кое фалшиво. Състоянията на обърканост и несигурност се превърна в основна част от новата система на политически контрол!Истинският епицентър на този не-линеен свят е икономиката, която се задвижва от количествените улеснения. QE e най-големият трансфер на богатство към най-богатите. Елита източи, източва и ще източи милиарди обществени пари! Живеем в постоянен водевил на противоречиви истории където ние като индивиди ставаме все по-безсилни, защото живеем в състояние на объркване и несигурност.Следвайте парите и За Много Години! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Агонията продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
вариант 1 - ще го духаме;вариант 2 - ще го духаме яко;вариант 3 - направо не ми се мисли;...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
След фалита на Гърция и отписването на още 100 милиарда евро дълг, еврото ще падне под 1.10 от 1.20,45 сега. Интересно какво ще стане с България при положение, че 30% от пазара на кредити се държи от гръцки банки??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Treidare absolutno to4no kazano!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
data
преди 9 години
I 6to si mislite 4e soca v bg ne pe4ata6e pari? Ili qvno nqkoi si misli 4e RCB v momenta ne pe4ata rubli?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още