IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги потвърди готовността на ЕЦБ за допълнителни действия

Мерките на Европейската централна банка за облекчаване на кредитните условия работят, посочи президентът на институцията

18:05 | 17.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги потвърди готовността на ЕЦБ за допълнителни действия

Икономическият растеж в еврозоната е отслабнал през летните месеци, посочи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, като потвърди готовността си за по-нататъшни действия за стимулиране на икономиката.

Говорейки пред Европейския парламент (ЕП), Драги също така каза, че се наблюдават ранни показатели за това, че усилията на банката за облекчаване на кредитните условия работят, предава CNBC.

„От началото на юни лихвените проценти по форуърдните сделки на паричния пазар регистрират резки спадове“, каза Драги, добавяйки, че Управителният съвет на ЕЦБ остава единодушен относно ангажимента си да използва допълнителни нетрадиционни инструменти, ако се наложи. 

Президентът на ЕЦБ уточни, че по-нататъшните стимули може да включват промяна на размера и състава на счетоводния баланс на Евросистемата с цел постигане на ценова стабилност в средносрочен план, като не добави никакви конкретни детайли. 

Централната банка вече подготвя предпазни мерки за употребата на други неконвенционални средства. ЕЦБ може в случай на нужда да прибегне до закупуване на частни или държавни облигации, за да подпомогне мудната икономика с евтини пари.

Коментарът на Драги идва, след като официални данни показаха, че икономиката на еврозоната се разширява повече от очакваното през третото тримесечие, позволявайки на инвеститорите да си отдъхнат за момент след серия разочароващи икономически показатели в региона.

Опасенията относно състоянието на валутния съюз обаче остават. Ограничаващата растежа ниска инфлация е един най-големите поводи за тревоги, след като цените нараснаха с едва 0,4% през октомври. Регионът освен това се бори и с висока безработица, която отчете ниво от 11,5% през септември.

„Рискове за икономиката все още има. Забяването на икономиката в еврозоната и геополитическите рискове биха могли да навредят на доверието и на часните инвестиции“, предупреди Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 9 години
Хайде давай мистър Драги Досега излъчваш само заклинания Психологическия ефект от заклинанията е само първия път След това вече няма никакъв ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още