IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Фискалните мерки сами по себе си не могат да съживят еврозоната

Германският съвет на икономическите консултанти към правителството разкритикува програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ

17:22 | 12.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отново призова правителствата на държавите членки на еврозоната да извършат необходимите структурни реформи, за да съживят растежа в валутния блок, предава MarketWatch.

Германският съвет на икономическите консултанти към правителството пък разкритикува програмата за изкупуване на активи на финансовата институция и отправи предупреждение към Драги да избягва огромното раздуване на счетоводния баланс на ЕЦБ, докато не се появят категорични сигнали за наличието на дефлация, информира Ройтерс.

От своя страна, Драги пак повтори, че правителствата трябва да реформират трудовите пазари с цел да понижат безработицата в еврозоната, която все още е на нивата, наблюдавани в най-тежките години на кризата.

„Текущото неприемливо ниво на безработицата – 23% от младежите на възраст от 15 до 24 години нямат работа – е най-голямата загуба на ресурси, нарушава човешкия капитал, засяга потенциала на икономиките и потиска растежа за години напред“, заявява Драги пред School of Economics and Business Studies в Рим.

Според него задлъжнелите държави членки на еврозоната са едни от най-засегнатите от кризата, допълва WBPOnline. По време на своята реч Драги уверява, че лихвите на Стария континент ще останат ниски за дълъг период.

ЕЦБ среща яростни критики относно идеята да започне покупки на държавни ценни книжа с цел справяне със забавящата се инфлация и стагнацията. Темата обаче е табу в Германия.

„Финансовият сектор ще поема по-големи рискове заради по-ниските лихвени проценти, а чрез покупките на облигации ЕЦБ ще накара правителствата да се отпуснат и да не извършат нужните реформи и да не доведат докрай опитите за консолидация“, посочва от своя страна Германският съвет на икономическите консултанти към правителството.

Петимата водещи икономически експерти в Германия, известни още като “петимата мъдреци", отбелязват, че ЕЦБ „трябва да избягва огромното раздуване на счетоводния си баланс, тъй като все още няма доказателства за наличието на дефлация в еврозоната, нито пък се прогнозира такава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
divo
преди 9 години
В статията се говори 5+1 ***, които абсолютно не са наясно какво да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
divo
преди 9 години
В статията се говори 5+1 ***, които абсолютно не са наясно какво да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още