IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между ЕЦБ и Бундесбанк еволюира в лична война между Драги и Вайдман

Обтегнатите отношенията между двамата централни банкери застрашават Европа и нейната все по-отслабваща икономика, пише Ройтерс

14:09 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разривът между Европейската централна банка (ЕЦБ) и най-влиятелния представител на Европейския съюз – Германия, се разширява както никога преди, носейки със себе си опасни последици за Европа и нейната все по-отслабваща икономика.

Според непотвърдена информация на Ройтерс взаимоотношенията между базираната във Франкфурт институция и правителството в Берлин по отношение на монетарната политика са далеч от добрите си времена. Цитирани от агенцията доклади показват допълнително влошаване на комуникацията между президента Марио Драги и члена на Изпълнителния съвет (ИС) на ЕЦБ и гуверньор на Бундесбанк Йенс Вайдман.

"Спорът се превърна в личен", заявява неназован представител на регулатора. "Всеки път, когато Драги и Вайдман са някъде в едно и също събитие, има залози за това дали пътищата им ще се пресекат. Вайдман избягва Драги като чума", допълва той.

Истина е, че отношенията между двамата никога не са били перфектни. Вайдман открито критикуваше програмата за директни монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT), която Драги въведе през 2012 г., но която в крайна сметка така и не се реализира според плановете.

Неговата критика нарастваше с течение на времето и достига своя връх, когато банката наскоро въведе множество инструменти за смекчаване на паричната политика, включително покупки на обезпечени с активи ценни книжа.

Част от причината за откритата ненавист на гуверньора на Бундесбанк се дължи на лидерския стил на Драги, разкриват източници, имащи предвид нарастващата неудовлетвореност относно маниера на работа на италианеца. Той предпочита да работи с малка група от доверени хора, водени от френския представител Беноа Кьоре и белгиеца Петер Прает и оставя настрана обсъждането на възможните мерки с 24-членния Изпълнителен съвет.

"Налице е липса на отборна игра в Изпълнителния съвет", заяви наскоро пред Ройтерс Юрген Старк, бивш член на ИС на институцията. "Управлението се променя", отбеляза той.

Загубата на подкрепата на най-голямата страна-членка на еврозоната би било фатално за доверието в ЕЦБ, подкопавайки доверието в способността ѝ да работи с правителствата в стремежа да изправи отново на крака икономиката на еврозоната.

За момента базираният във Франкфурт регулатор отказва конкретен коментар относно състоянието на отношенията с Берлин.

"Решенията, взети през последните три години, са били подкрепени или единодушно, или с по-голямата част от членовете на ИС. Здравословно е членовете на банката да поддържат различни гледни точки, които след това се променят по откровен колегиален начин", допълва банката.

Повече за икономиката на Германия вижте в разговора на Димитър Вучев от Investor.bg c Мартин Илиев от Bulgaria On Air!

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още