IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги и Вайдман продължават спора си

Между двата лагера в ЕЦБ цари „ледена епоха", пише WSJ

09:51 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги (вляво) и Вайдман се дистанцират. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги (вляво) и Вайдман се дистанцират. Снимка: Ройтерс

Спорът за паричната политика на Европейската централна банка между нейния президент Марио Драги и президента на Германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман продължава да се разраства.

На годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон Драги защити неконвенционалните действия на централната банка, докато Вайдман отново остана скептичен. При това двамата не изказват директно мнението си, а дават отделни пресконференции. Според Wall Street Journal между антиподите в Управителния съвет на ЕЦБ вече цари "ледена епоха“.

Марио Драги се осмели на още една стъпка в риторичната подготовка за закупуване на държавни облигации. На пресконференция във Вашингтон той заяви: „Ние не виждаме сериозна опасност от ценови балони на пазара на държавни облигации". Което може да се преведе и така: „Дори и ако ние, в качеството си на централна банка, скоро започнем да купуваме такива облигации и по този начин изкуствено подхраним търсенето, цените няма да са неоправдани високи, а лихвите ще продължат да падат“. 

Според някои пазарни наблюдатели обаче това състояние вече е достигнато. Доходността на десетгодишните държавни облигации на Германия е само 0,85%, Франция плаща 1,25% за десетгодишни облигации, а дори силно задлъжнялата Италия плаща само 2,3% - толкова, колкото и САЩ.

Управителният съвет на ЕЦБ наскоро разреши покупки на частните ценни книжа, с което според Драги се целят две неща: от една страна засилване на кредитирането на фирмите и увеличаване на баланса на централната банка до обема от началото на 2012 г. Някои наблюдатели предполагат, че ЕЦБ не може да постигне тази цел, без да се налага да купува държавни облигации. Затова и изявленията на Драги на тази тема се следят много внимателно.

Срещу покупката на частни ценни книжа е членът на Управителния съвет Йенс Вайдман, който също присъства на годишната среща във Вашингтон. На пресконференция след нея той посочи, че възвръщаемостта на частните и публичните облигации вече е толкова ниска, че по-нататъшно намаляване „би донесло нищо“. Според Spiegel предвид икономическата слабост на еврозоната Вайдман изказва съмнения за ефективността на политиката на ЕЦБ. „Наистина ли просто имаме лош късмет, или може би сме пропуснали нещо в икономическия анализ", пита риторично Вайдман.

Фактът, че Вайдман и Драги постоянно са на различни мнения води според информация на германското списание Focus до липсата на комуникация между двата противоположни лагера за паричната политика в Управителния съвет. Без да цитира източници, списанието пише, че от юли липсва пряк контакт между двамата извън двете заседания на Съвета в началото на септември и началото на октомври. За разлика от по-рано сега Драги не е информирал Вайдман предварително за плановете и намеренията си - в конкретния случай за разширяването на баланса на ЕЦБ. Той смята, че сътрудничеството му с Вайдман вече едва ли е възможно и в тесен кръг нарича германеца „Не на всичко".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още