IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Евтиният петрол може да забави още инфлацията в еврозоната

Движенията на стоковите и валутните пазари принудиха ЕЦБ да промени прогнозите си за инфлацията и ръста на БВП за следващите три години

17:05 | 04.12.14 г.
Драги: Евтиният петрол може да забави още инфлацията в еврозоната

Инфлацията в еврозоната може да се забави още през следващите месеци поради отслабващите цени на петрола, заяви по време на традиционната си месечна пресконференция президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

"Ще бъдем особено бдителни по отношение на по-голямото влияние на последните движения на цените на петрола върху средносрочните тенденции на инфлацията", отбеляза Драги.

По думите му Изпълнителният съвет (ИС) на ЕЦБ ще продължи да наблюдава отблизо рисковете, свързани с перспективите за развитието на цените в средносрочен план. "В този контекст ние ще се съсредоточим по-специално върху възможните последици от забавената динамика на растежа, развитието на геополитическата обстановка, валутния курс и движението на цените на енергията, както и нашите мерки по паричната политика", отбеляза още президентът на ЕЦБ.

ЕЦБ коригира значително прогнозите си за покачването на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната. Новите очаквания са за ръст на БВП от 0,8% през 2014 г., 1% през 2015 г. и 1,5% през 2016 г. Досегашните прогнози бяха за разширения от съответно 0,9%, 1,6% и 1,9%.

Прогнозите за инфлацията също бяха намалени значително до 0,5% през 2014 г., 0,7% през 2015 г. и 1,3% през 2016 г. Предходните оценки бяха за съответно 0,6%, 1,1% и 1,4%.

Драги предупреди обаче, че новите прогнози не отчитат спада в цените на петрола през последните няколко седмици.

По думите на президента на ЕЦБ ИС се подготвя за ново разхлабване на паричната политика в началото на следващата година, ако е необходимо. Според него допълнителните мерки може да бъдат осъществени "своевременно".

По-рано през деня ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти за еврозоната и през декември – ход, който предприе за последно неочаквано за пазарите в началото на септември.

Европейската финансова институция запази основния лихвен процент по рефинансиране в размер на 0,05%. Отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките остана -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение – в размер на 0,3 на сто.

След края на пресконференцията на Марио Драги едно евро се разменя за 1,2378 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още