fallback

Хакери откраднаха биткойни за 5 млн. долара от Bitstamp

Атакуван е оперативният портфейл на базираната в Словения платформа за търговия с дигиталната валута

09:15 | 06.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Близо година след фалита на Mt Gox обмяната на биткойни продължава да изглежда опасен бизнес. Една от най-големите борси за търговия с дигиталната валута – Bitstamp, обяви, че нейните системи са били изложени на риск от неидентифицирано нападение и затвори търговията за деня, предава ZDNet.

Впоследствие главният изпълнителен директор на Bitstamp Нейц Кодрич потвърди, че е станала кражба. Въпреки че по-голямата част от резервите на Bitstamp са останали непокътнати, хакерите са съумели да откраднат почти 19 000 биткойна (приблизително 5 млн. долара).

По-голямата част от средствата на Bitstamp са съхранявани в т.нар. "студени резерви", недостъпни за бързи онлайн преводи. Въпреки това нападателите са успели да атакуват успешно оперативния портфейл на компанията, който управлява дневните операции.

От базираната в Словения биткойн борса обещаха, че платформата ще се върне съвсем скоро към обичайния си ритъм на работа.

През февруари 2014 г. тогавашната трета по големина борса за биткойни в света Mt Gox официално подаде молба за защита от фалит поради невъзможност за изплащане на дълг на стойност 6,5 млрд. йени (63,6 млн. долара по тогавашните валутни курсове). Впоследствие през юни базираната в Токио платформа за търговия получи одобрение от американските власти да започне производство за обявяване в несъстоятелност и в Съединените щати. Делото продължава все още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
fallback