fallback

Продажбите на дребно в Германия забавят ръста през ноември

Оборотите при търговците се покачват с 1% на месечна, но намаляват с 0,8% на годишна база

10:57 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Макар и с по-бавно темпо спрямо месец по-рано продажбите на дребно в Германия се покачват през ноември, стимулирани най-вероятно от празничното пазаруване. Така потребителите продължават да бъдат основен двигател за икономическия растеж и през последното тримесечие на 2014 г., предава MarketWatch.

В предпоследния месец на 2014 г. продажбите растат с 1% на месечна изгладена база в сравнение с октомври, когато покачването бе в рамките на 2 на сто.

Въпреки това оборотите при търговците спадат с 0,8% спрямо същия месец на 2013 г., показват последните данни на Федералната статистическа служба Destatis.

Продажбите на дребно са доста волатилен показател, който е обект на големи ревизии. Пазарните участници прогнозираха ръст от 0,2% на месечна база, с което останаха приятно изненадани, отбелязва WBPOnline.

През ноември продажбите на хранителни стоки и напитки намаляват с 3,2% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки се повишават с 0,5% в реално изражение.

От януари до ноември 2014 г. продажбите на дребно се разширяват с 1,1% на годишна база. Имайки предвид тези данни, Destatis очаква, че през 2014 г. продажбите на дребно ще се покачат с 1,2% в реално изражение и че цифрите в номинално изражение ще бъдат в интервала 1,5-1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
fallback