IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата минимална работна заплата в Германия влиза в сила от днес

Подписана от Меркел като условие за съставяне на правителство, минималната заплата може да доведе до загубата на 200 000 работни места

13:21 | 01.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещата икономика в Европа се справяше повече от добре в продължение на десетилетия без закон за минимална работна заплата. Сега обаче това ще се промени, предава AFP.

Работничката в пекарна Джесика Арендт не очакваше само фойерверките на празника. Тя казва, че през 2015 г. „ще мога да си позволя още някакви неща“. Единната минимална работна заплата (МРЗ) влиза в сила от 1 януари 2015 г. и това означава допълнително по 1 евро на час за 23-годишното момиче.

Матиас Мобиус, собственик на верига пекарни, обаче не е толкова щастлив. Той казва, че в отговор ще трябва да повиши цените на продуктите си.

През миналата година канцлерът Ангела Меркел подписа първия закон за минимална заплата въпреки дългогодишната си съпротива срещу идеята. В миналото Меркел защитаваше отделни договорки за всеки индустриален сектор и провинция. Тя твърдеше, че една евентуална национална минимална заплата би навредила на голям брой малки и средни бизнеси и би могла да доведе до съкращаване на служители.

Нейните коалиционни партньори - левите социалдемократи (SPD), настояваха, че те ще подкрепят правителството само ако консервативната партия на християндемократите (CDU) се съгласи на фиксираното заплащане. Изправена пред този ултиматум, канцлерът отстъпи и се съгласи.

Арендт сега ще получава по 8,50 евро на час преди данъчно облагане. Тя е един от 3,7 млн. души, които ще получат увеличение на заплатата, показват данни на Федералното бюро по труда.

Веригата от пекарни на Мобиус има 45 обекта в източногерманската провинция Саксония и над 300 от неговите служители ще бъдат засегнати. Мобуис признава, че би било добре за неговите служители да имат повече пари по принцип.

“Това ще увеличи финансовото възнаграждение в персонално интензивен сектор като хранителната индустрия и ще го приближи до това в другите сектори“, заяви той за AFP. “Може дори да подобри имиджа на нашия сектор”.
Но за множество семейни бизнеси като неговия това също така ще означава 10% увеличение на разходите, които той ще трябва да компенсира от друго място, добави той.

Икономисти предупреждават, че ако цените се повишат и в други сектори, това ще обезсмисли ефекта от качването на заплатите. Ако такситата и фризьорките също повишат цените си, тогава Арендт и останалите милиони на минимална заплата ще се окажат дефакто със същите пари като преди.

58 годишният шофьор на такси в Берлин Ахмед, на когото се плаща на пътуване, а не на час, също изразява своите притеснения. „Най-вероятно ще трябва да плащам повече данъци и такси на държавата. Така че ефектът върху моята заплата ще е по-скоро отрицателен, вместо положителен“, казва той.

Според проучване на икономическия тинк-танк Ifo, проведено между 6 300 предприемачи във всички сектори, 26% от работодателите, засегнати от новата минимална заплата, планират да повишат цените на продуктите си. 23% планират да намалят бонусите на работниците, а 22% ще трябва да съкращават работни места.

Други пък планират да намалят инвестициите или да съкратят работните часове на работниците.

Негативният ефект от повишаването на минималната заплата ще се усети по-силно в Източна Германия. Там заплатите никога не успяха да настигнат тези в западната част на страната. Източната част бе отделна държава, с комунистическо планово стопанство и дори 25 години след обединението продължава да е по-бедна, по-малко продуктивна от западната част, построена по модела на свободния пазар, твърдят икономисти.

Минималната заплата има множество критици в цялата страна, не само в най-бедната част на Германия. „Минималната заплата заплашва хиляди работни места в Бавария, увеличава разходите за труд и тежи както на компаниите, така и на данъкоплатците, създавайки допълнителна бюрокрация“, оплаква се Бертрам Бросардт от местната федерация на работодателите в богатата южна провинция.

Индуструално-търговската камара (DIHK) изчислява, че близо 200 000 работни места могат да бъдат загубени в цялата страна.

Председателят на Агенцията по труда Франк-Юрген Вайсе не е толкова обезпокоен. „Не вярвам, че ще има масови съкращения“, заяви той наскоро.

В Саксония Мобиус казва, че няма планове веднага да съкращава работни места или да затваря магазини. Но той предупреждава: „Не мога да го изключа в бъдеще“, добавяйки, че най-вероятно служителите без специални умения ще срещнат най-много трудности при намирането на нова работа.

Голяма част от икономистите се съгласяват, че ще отнеме години, докато се оценят изцяло последиците от повишаването на минималната работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 9 години
Вероятно е да се разбере ефекта след време, макар, че вече се знае - ще го отнедат най-г е квалифицираните, точно тези, които уж спасяват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още