fallback

Хърватия фиксира курса на валутата си спрямо франка

Ходът бе предприет с цел предпазване на 60 хил. кредитополучатели, изтеглили заеми в швейцарските пари

11:26 | 24.01.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Хърватските депутати подкрепиха плана на правителството да помогне на местните кредитополучатели, които бяха тежко засегнати от скока на швейцарския франк, предава Ройтерс. Ръстът на валутата дойде след решението на Швейцарската централна банка да премахне тавана на поскъпване спрямо еврото.

Парламентът в Хърватия реши да фиксира обменния курс на един франк към 6,39 куни за следващите 12 месеца. Ходът ще благоприятства приблизително 60 000 хървати, които са изтеглили заеми в швейцарски франкове.

Изтеглянето на заеми в швейцарската валута стана особено популярно в цяла Централна и Източна Европа след 2000 г. поради ниските лихвени проценти.

Правителството, което е изправено пред избори по-късно тази година, заяви, че все още търси трайно решение на проблема в разговори с централната банка и търговските банки, които рискуват нов скок на просрочените кредити.

Премиерът Зоран Миланович, чиято Социалдемократическа партия губи обществено доверие след шестте години на рецесия, заяви, че ще помисли за превалутиране на заемите в куни, следвайки примера на Унгария от края на миналата година.

Централната банка обаче предупреди, това ще понижи валутните резерви на Хърватия с 30 на сто и ще застраши стабилността на валутния курс на куната спрямо еврото, което е в основата на паричната политика на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
fallback