fallback

Япония вече е най-големият чуждестранен притежател на американски ДЦК

С американски дълг на стойност 1,2244 трлн. долара Cтраната на изгряващото слънце изпревари Китай

09:47 | 16.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Япония измести Китай като най-големият чуждестранен притежател на американски държавни ценни книжа (ДЦК) за първи път от началото на финансовата криза след значителното разхлабване на паричната политика в Страната на изгряващото слънце и голямото количество свободна ликвидност.

Дългът на САЩ носи по-висока доходност от ДЦК, предлагани в други богати държави, благодарение на възприемането на по-силните перспективи за растеж и покупките на облигации от централните банки, които изпратиха доходността близо до нулата в цяла Европа и в Япония.

Частните инвеститори и официалните институции в Япония разполагат с американски дълг на стойност 1,2244 трлн. долара към края на февруари в сравнение с 1,2386 трлн. долара към края на януари според последните месечни данни, публикувани от Министерството на финансите в сряда.

Китай пък разполага с 1,2237 трлн. долара към края на февруари в сравнение с 1,2391 трлн. долара месец по-рано.

През изминалата година Япония увеличи своите вложения с нетните 13,6 млрд. долара, докато вложенията на Китай намаляха с 49,2 млрд. долара.

Много анализатори и инвеститори обаче вярват, че Китай разполага със значително по-голямо количество дълг. Финансовото министерство на Поднебесната империя отбелязва на интернет страницата си, че "е трудно да се направят точни изводи за промените в чуждестранните притежания на американските финансови активи по отделни държави".

Според експерти покупките от Япония ще помогнат за успокояване на витаещите опасения, че цените на облигациите в САЩ може да се понижат, след като търсенето от Китай се понижава.

"В момента Китай е 800-килограмовата горила на пазара на американски облигации'', казва Джеймс Сарни, управляващ директор в инвестиционния мениджър Payden & Rygel. "Въпреки това в джунглата няма само горили".

Инвеститорите се безпокояха по повод евентуалната обратимост на пазара на облигации в продължение на години, "но познайте какво: винаги е имало желаещ купувач", посочва пък Дейвид Адер, ръководител на CRT Capital Group LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
fallback