IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония вече е най-големият чуждестранен притежател на американски ДЦК

С американски дълг на стойност 1,2244 трлн. долара Cтраната на изгряващото слънце изпревари Китай

09:47 | 16.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония вече е най-големият чуждестранен притежател на американски ДЦК

Япония измести Китай като най-големият чуждестранен притежател на американски държавни ценни книжа (ДЦК) за първи път от началото на финансовата криза след значителното разхлабване на паричната политика в Страната на изгряващото слънце и голямото количество свободна ликвидност.

Дългът на САЩ носи по-висока доходност от ДЦК, предлагани в други богати държави, благодарение на възприемането на по-силните перспективи за растеж и покупките на облигации от централните банки, които изпратиха доходността близо до нулата в цяла Европа и в Япония.

Частните инвеститори и официалните институции в Япония разполагат с американски дълг на стойност 1,2244 трлн. долара към края на февруари в сравнение с 1,2386 трлн. долара към края на януари според последните месечни данни, публикувани от Министерството на финансите в сряда.

Китай пък разполага с 1,2237 трлн. долара към края на февруари в сравнение с 1,2391 трлн. долара месец по-рано.

През изминалата година Япония увеличи своите вложения с нетните 13,6 млрд. долара, докато вложенията на Китай намаляха с 49,2 млрд. долара.

Много анализатори и инвеститори обаче вярват, че Китай разполага със значително по-голямо количество дълг. Финансовото министерство на Поднебесната империя отбелязва на интернет страницата си, че "е трудно да се направят точни изводи за промените в чуждестранните притежания на американските финансови активи по отделни държави".

Според експерти покупките от Япония ще помогнат за успокояване на витаещите опасения, че цените на облигациите в САЩ може да се понижат, след като търсенето от Китай се понижава.

"В момента Китай е 800-килограмовата горила на пазара на американски облигации'', казва Джеймс Сарни, управляващ директор в инвестиционния мениджър Payden & Rygel. "Въпреки това в джунглата няма само горили".

Инвеститорите се безпокояха по повод евентуалната обратимост на пазара на облигации в продължение на години, "но познайте какво: винаги е имало желаещ купувач", посочва пък Дейвид Адер, ръководител на CRT Capital Group LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
аз не си измислям бе ей глей .... кат им гледам мерака на другите, а джапонезите са се набутали като Поляк на централна Гара ...... :)))The Collapse Of The Petrodollar: Oil Exporters Are Dumping US Assets At A Record Pacehttp://***.zerohedge.com/news/2015-04-15/collapse-petrodollar-oil-exporters-are-dumping-us-assets-record-pace
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
и аз купувам ама не американски дълг .... :)) с мерак се купуват на баба ти гащите. Ето къде са се натъкмили всичките в AIIB, погледни там списъка от 57 страни, а там няма да се купуват с "мераци американски дългове" ...... :)))https://twitter.com/cctvnews/status/588272741880561664Ей *** слушай бакшиша и далече ше стигнеш, кат ти каам, че тея твойте няма да стигнат до Рим ти си мислиш маитап си праа..... Те сами си го праат бе кухъл, ако беха толко супер и мераклии никой нямаше да хои в комунистическата банка на Китай ...... забележи и отбележи, че е Комунистическа банка значи всички 57 страни са *** без Америката разбийш и :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
Бакшиш, и да риташ - и да не риташ, американския дълг се купува и ще се купува с мерак :) Никой не е опрял до бакшишкия ти акъл какво да прави - затова и са добре, а ти въртиш геврека по цял ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
за тебе както винаги няма значение за някви си трилиони там, ти си *** баровеца ...... :))) Ти колко държиш от американския дълг 50$? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
браво да им е честито, таман гадовете ше имат некой лев да си напраат новата американска база в Окинава Camp Schwab / Henoko Base. Даже и джапонезите ше си платат с тея пари ...... :))) Първо тряяше да изгонят военните и тогава да дават пари, ама като не гледат Китайците, там няма нито една американска военна база..... Тряяше да се обединят с Китай тея японски ***, нищо нека си стоят окупирани, после Сашш като ги насъска срещу Китай - Японските къщи ше бъдат срутени не американските както винаги ....... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
2/3 от дълга на САЩ се притежава от американски инвеститори! Така погледнато няма голямо значение кой притежава останалата част от дълга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още