IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб ръст на инфлацията през април отчита китайската статистика

Значително поскъпват хранителните продукти, но това се компенсира от по-ниските цени на промишлените стоки

18:45 | 09.05.15 г.
Слаб ръст на инфлацията през април отчита китайската статистика

Слабо повишение на инфлацията през април отчете статистиката в Китай, пише Market Watch. Данните показват, че цените на хранителните продукти в страната растат, но това се компенсира от по-бързия от очакваното спад на цените на промишлените продукти.

По този начин се засилва натискът над властите в Пекин да облекчат монетарната си политика, допълва още изданието. Оценките на икономистите са, че известен ръст на индекса окуражава потребителите да купуват преди цените да се вдигнат, припомня Business Insider.

Цените на потребителските стоки в Китай са с 1,5% по-високи спрямо година по-рано, отчете Националната статистическа служба. Статистиката показва, че през април значително е поскъпнало свинското месо (8,3%) и зеленчуците (7,2%).

През март нивото на инфлацията в страната беше 1,4 на сто. Нивата са значително по-ниски от преследваната цел от правителството за инфлация до 3% през тази година.

През април цените на производител се оказаха с 4,6% по-ниски спрямо същия период на 2014 година. Този индекс е ранен показател на тенденцията за движението на потребителските цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още