IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната остана в застой през април

Отпуснатите на европейските домакинства и фирми заеми отчетоха нулев растеж въпреки началото на количествените улеснения на ЕЦБ

13:21 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането в еврозоната остана в застой през април

Ръстът на кредитирането на домакинствата и фирмите от еврозоната е останал в застой през април, показаха най-новите данни на Европейската централна банка въпреки мащабната програма за количествени улеснения, стартирана месец по-рано.

Кредитите за частния сектор отчетоха нулев растеж на годишна база след разширението от 0,1% в предходния месец. Анкетираните по-рано от Ройтерс експерти предвиждаха покачване с 0,2%.

Слабото отпускане на заеми за бизнеса е сред основните проблеми за борещата се за растеж икономика на еврозоната. Въпреки това повечето длъжностни лица на Стария континент, в това число и президентът на ЕЦБ Марио Драги, вярват, че блокът се възстановява.

Лошият резултат идва въпреки стартиралата в началото на март програма за покупки на облигации от страна на ЕЦБ. Очаква се количествените улеснения да разширят баланса на централната банка с над 1 трлн. евро до септември 2016 г.

Паричният агрегат M3 – мярката на парите, циркулиращи в 19-те страни в еврозоната, обаче нарасна с 5,3% през април. Темпът на ускорение надхвърли постигнатите 4,6 на сто месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още