IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа запазва оптимизма въпреки кризата с Гърция

Устойчивостта на доверието през май е облекчение за политиците, които виждат слабите инвестиции като основна пречка пред по-бързото възстановяване

13:01 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа запазва оптимизма въпреки кризата с Гърция

Бизнесът и потребителите в еврозоната са по-оптимистично настроени за перспективите през май – сигнал за възможно увеличение на инвестициите и разходите въпреки продължаващата безизходица в преговорите между Гърция и нейните кредитори, предава МаrketWatch.

Водещият индикатор на Европейската комисия за бизнес активността, който обобщава нагласите на бизнеса и потребителите, остана без промяна на месечна база на ниво от 103,8 пункта през май – най-високото от средата на 2011 г. и доста над средното за последните години от около 100 пункта.

Устойчивостта на доверието е облекчение за политиците, които виждат слабите инвестиции като основна пречка пред по-бързото възстановяване в еврозоната.

Доверието вероятно се базира до голяма степен на започналата през март програма за количествено облекчаване в еврозоната на стойност над 1 трлн. евро. Целта на действията на Европейката централна банка е стимулиране на инфлацията, а оттам и раздвижване на цялата икономическа активност в региона.

На масата обаче остават въпроси, свързани с Гърция. Четири месеца след като пое властта, правителството на СИРИЗА в Гърция все още не може да постигне споразумение за икономически реформи с останалата част от еврозоната и Международния валутен фонд, която да му позволи да изплати дълговете си.

Говорейки в сряда в Лондон, американският финансов министър Джейкъб Лю заяви, че би било погрешно да се предположи, че евентуално гръцко излизане от еврозоната би било безболезнено.

"Никой не трябва да има измамно чувство на увереност, че има представа за рискове от кризата в Гърция", каза Лю в обръщение към студентите в Лондонското училище по икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още