fallback

БВП на САЩ се е свил с 0,7% през първото тримесечие

По-суровата зима, по-скъпият долар и стачните действия на пристанищните работници допринасят за спада

16:37 | 29.05.15 г. 10
Автор - снимка
Създател

Най-голямата икономика в света потъва повече през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение с първоначалната оценка. По-суровата зима, по-скъпият долар и стачните действия на пристанищните работници допринасят за спада на американския брутен вътрешен продукт (БВП) през периода януари-март, пише Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ ревизира икономическия ръст през първото тримесечие до отрицателните 0,7% на годишна база. Първата оценка показа повишение от едва 0,2%. Ревизираното понижение е по-малко спрямо медианните очаквания на залитаните от агенцията анализатори за срив от 0,9 на сто. Третата оценка на БВП предстои да бъде публикувана през юни, когато по принцип е налична повече статистическа информация.

За сметка на това новите данни показват ръст на доходите, с което на дневен ред изниква дебатът за това дали БВП не се подценява.

Нарасналият търговски излишък изтри голяма част от растежа, след като поскъпващият долар доведе до спад на износа, а вносът нарасна след разрешаването на проблема със стачкуващите работници на пристанищата по Западното крайбрежие. Банкерите на Федералния резерв на САЩ са сред тези, които вярват, че отдръпването е временно. С това се обяснява защо те обмислят повишение на лихвите още през тази година.

Ревизията показва, че търговският излишък се разширява по-силно от първоначалната оценка, запасите се покачват с по-бавно темпо, а потреблението отслабва. Тези изменения бяха частично засенчени от ръста на строителството на жилища. Изчисленията разкриват, че търговският дефицит изяжда 1,9 процентни пункта от растежа. Това е най-много от 1985 г. насам и повече спрямо първоначалната оценка за 1,25 процентни пункта.

По отношение на доходите – през тримесечието брутният разполагаем доход е нагоре с 1,4% на годишна база, като забавя прираста след ръста от 3,7 на сто през четвъртото тримесечие.

Като цяло контракцията през първото тримесечие може и да не е толкова лош знак, колкото изглежда, отчасти заради т.нар. остатъчна сезонност, която най-вероятно изкривява данните. Тенденцията през последните години първото тримесечие от годината постоянно да е слабо възобновиха дебатите за степента на отклоненията, в които особено активен е Фед.

Резултатите от различни проучвания сочат, че растежът през първото тримесечие е със средно 1,6-1,7% по-слаб спрямо остатъка от годината. От Бюрото за икономически анализи на САЩ съобщиха, че ще предприемат мерки, за да минимизират отклоненията, като ще ги вземат предвид, когато публикуват годишните ревизии през юли.

Ревизираните данни показват още, че потреблението расте само с 1,8% на годишна база, а не с 1,9%, каквато бе първоначалната оценка. Покупателната способност на потребителите се покачва, като разполагаемите доходи, коригирани с инфлацията, се повишават с 5,3%. Ръстът на спестяванията е от 5,5%.

Освен това данните представиха и първи поглед върху корпоративните печалби през периода. Печалбите преди данъци се смъкват с 5,9% на тримесечна база, но растат с 3,7 на сто на годишна.

Икономиката трябва да се възстанови през текущото тримесечие. Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозират ускоряване на растежа до 2,7% през второто тримесечие и ръст на потреблението до 3,2 на сто. Подобряващият се трудов пазар може да е сред причините, които да накарат потребителите да харчат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
fallback