IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетното богатство на американците достигна 84,9 трлн. долара

Склонността към теглене на потребителски кредити обаче е намаляла

15:21 | 12.06.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Нетното общо богатство на американските домакинства и неправителствени организации е нараснало с 1,6 трилиона долара  за първото тримесечие на годината до 84,9 трлн. долара, сочи доклад на ФЕД, публикуван в четвъртък. Показателят измерва стойността на  притежаваните активи минус дълговете и други задължения на домакинствата. Резултатите не са изгладени от инфлацията и нарастването на броя на населението.

Стойността на акциите и взаимните фондове, притежавани от домакинствата, е нараснала с 487 млрд. долара през първото тримесечие на годината, докато  Standard & Poor’s 500 отчете ръст от 0,4 на сто. Стойността на жилищните имоти, най-големият актив за повечето американци, е скочила с 503 млрд. долара, пише The Wall Street Journal. Според изданието ръстът в богатството, заедно с устойчивия ръст на работните места, ще даде на повече потребители възможността да увеличат разходите си, което е основен стълб на икономиката.

Харм Бандолз, главен икономист в UniCredit, посочва разходите на домакинствата като основен двигател на възстановяването на икономиката на САЩ, предвиждайки, че по-високото състояние на домакинствата означава по-малко спестявания от тяхна страна за вбъдеще.

Показателят, измерващ  ефекта на богатството, нетен доход на домакинството като част от личния разполагаем доход, също е нараснал осезаемо през първото тримесечие, достигайки до стойност от 639%. За сравнение през предходното тримесечие той е бил  632%, а стойността на отчетения година по-рано показател е била  629%. Така се отчита най-високата стойност от третото тримесечие на 2007 г. насам.

Американските домакинства отчитат и по-добри нива в погасяването на своите дългове, което е добра основа за взимане на нови. Отношението на общия дълг на домакинствата към разполагаемия им доход за първото тримесечие на годината е 106,5% спрямо 107,5% през предходния период. Това е най-ниското отчетено ниво за последното десетилетие.

В същото време американците придобиват все по-голяма част от своите домове. Обемът на собственост спрямо общия обем от недвижимо имущество достигна нива от 55,6% през първото тримесечие. За сравнение, нивата на този показател за предходното тримесечие са били  54,6%.

Въпреки тези добри условия потребителите са имали по-малка склонност към теглене на заеми. Нивото на потребителските кредити е нараснало с най-нисък темп от второто тримесечие на 2013 г. - с едва 5,6% на годишна база, посочват още данните на доклада. Това би могло да е сигнал за свиване на икономиката на САЩ през първото тримесечие на 2015г. като резултат от лошите климатични условия през зимата, по-скъпия долара и по-слабото глобално търсене, посочва още Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Достигналооооооо: http://usdebtclock.org/ е те точно т'ва!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 8 години
Това прави към 280 000 долара на човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Щом склонността за теглене на кредити в долари в САЩ е намаляла значи същата пропорционално трябва да порасне извън САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
По-скоро: "Нетното богатство на първия 1 процент от американците достигна 84,9 трлн. долара" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още