IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко рисковани са инвестициите на финансовите пазари

Предстоят месеци на волатилност на борсите, но след това се очаква растеж, посочва мениджърът на Pioneer Investments Явор Ачев

16:16 | 15.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко рисковани са инвестициите на финансовите пазари

По-рисково е да нямате инвестиции на финансовите пазари, отколкото да разполагате с такива, заяви по време на пресконференция, посветена на инвестиционните фондове, мениджърът на Pioneer Investments за България Явор Ачев.

Този извод се налага след анализ на историческите данни за движението на реализираната доходност от фондовете на Pioneer Investments. Като пример Ачев посочва третия най-стар фонд в света Pioneer Fund, чийто растеж e надхвърли близо пет пъти пазара, на който инвестира, въпреки кризисните години.

Анализът на историческите данни показва също, че доходността на фондовете на паричния пазар се е покачила във времената на кризата от 2008 г. Според мениджъра на Pioneer Investments за България рецесията не е засегнала целия пазар, а дори напротив – фондовете са се представили добре в тези времена, твърди Ачев. В резултат от нагласите за бъдещото възстановяване на Европа обаче доходността по тези фондове в последните месеци спада.

Не може да се твърди същото за фондовете в акции. Според анализа те са силно засегнати от кризата, но са отчетели възстановяване след нея. По-волатилни са, но затова пък реализират по-висока доходност.

„Като извод се налага, че е ключово какви активи ще си купят инвеститорите, а също и да се познава как би трябвало да се държат фондовете в различните ситуации и да се инвестира според тези знания“, отбелязва Ачев.

„Според нашите анализатори предстоят месеци на по-голяма волатилност, докато се решат част от геополитическите проблеми по света, но компаниите никога не са били в по-добро финансово състояние от сега“, коментира той. Като част от геополитическите проблеми, които засягат финансовите пазари, Ачев определи ситуациите в Украйна и Гърция.

Основата на икономиката в момента е много стабилна, смята Ачев. „Компаниите са в изключително добро финансово състояние. Потреблението се очаква да започне да дава своя принос към растежа, от САЩ идват добри данни. Всичко това ни прави оптимисти за световната икономика“, коментира още експертът.

Като добра инвестиционна стратегия от Pioneer Investments посочват редовното инвестиране. Тази стратегия се определя като достъпна за хората с по-малки финансови възможности, а за хората с по-големи е добро начало преди да се пристъпи към директни инвестиции, смятат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Ами доста по-рисковани са от пари на депозитче, но пък и доходността е много добра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Акциите като цяло са много надценени а вдигането на лихвите по държ.дълг е много опасно защото трябва повече пари от бюджета за обслужване а всички са с бюдж,.дефицит ,и отделно има едни 9 трилиона заеми на фирми и държави които са доминирани в долари и увеличение на лихвата ще докара .....Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Били оптимисти за икономиката ?! - щото не разбират от икономика и Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684НО КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система ''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още