fallback

Промишленото производство в САЩ с неочакван спад през май

На този фон обаче данните за търговията на дребно, заетостта и потребителското доверие остават позитивни

22:21 | 15.06.15 г. 7

Неочакван спад отчита промишленото производство в САЩ през май, съобщи „Ройтерс”. В основата на това свиване е минната индустрия. Понижението е сигнал, че силният долар и намаляването на разходите в енергетиката продължават да ограничават икономическия растеж.

Данните на Федералния резерв показват, че през май индустриалното производство в страната се свива с 0,2%. През април спадът беше в рамките на 0,5%. Промишлеността остава слаба от декември насам, а анализаторите очакваха ръст от 0,2% през май, допълва още агенцията.

В абсолютен контраст с индустрията са данните за продажбите на дребно, заетостта, доверието на потребителите и малкия бизнес. „Признаци за пролетно оживление липсват за индустриалния сектор”, подчерта икономистът в Wells Fargo Тим Куинлън.

„Ройтерс” припомня, че от юни 2014 година насам щатският долар е отчел ръст от 13% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Анализатори коментират, че производителите в страната ще се борят с последиците от скъпия долар още известно време.

Макроикономическите данни са такива, че никой не очаква Федералният резерв да повиши лихвата през следващия месец. Това обаче ще се случи вероятно до края на годината, допълва още "Ройтерс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 12.09.22 г.
fallback