IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ с неочакван спад през май

На този фон обаче данните за търговията на дребно, заетостта и потребителското доверие остават позитивни

22:21 | 15.06.15 г. 7
Промишленото производство в САЩ с неочакван спад през май

Неочакван спад отчита промишленото производство в САЩ през май, съобщи „Ройтерс”. В основата на това свиване е минната индустрия. Понижението е сигнал, че силният долар и намаляването на разходите в енергетиката продължават да ограничават икономическия растеж.

Данните на Федералния резерв показват, че през май индустриалното производство в страната се свива с 0,2%. През април спадът беше в рамките на 0,5%. Промишлеността остава слаба от декември насам, а анализаторите очакваха ръст от 0,2% през май, допълва още агенцията.

В абсолютен контраст с индустрията са данните за продажбите на дребно, заетостта, доверието на потребителите и малкия бизнес. „Признаци за пролетно оживление липсват за индустриалния сектор”, подчерта икономистът в Wells Fargo Тим Куинлън.

„Ройтерс” припомня, че от юни 2014 година насам щатският долар е отчел ръст от 13% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Анализатори коментират, че производителите в страната ще се борят с последиците от скъпия долар още известно време.

Макроикономическите данни са такива, че никой не очаква Федералният резерв да повиши лихвата през следващия месец. Това обаче ще се случи вероятно до края на годината, допълва още "Ройтерс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Промишлеността създава само 17% от икономиката ?! Ужас! Какво ли създава останалите 83%? Като се има предвид, че в тия 17% с всичка сила е включено това, което произвежда военнопромишленият комплекс, а USA харчат 43% от световните харчове за оръжие. Откровено ти казвам, че до сега си мислех, че колегите, които твърдят, че Америка няма индустрия силно преувеличават. Но ти ме караш да се замислям. И - да. Щом делът на промишлеността е толкова малък, то очевидно някакъв си спад там няма да повлияе много на крайните цифри. Все ще се намери нещо, което ще си измислят, че са създали или произвели и ще го пишат като GDP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
kade si sanuval tova che shte ispadnat v rezesia.------------------------------------------------------------------Изобщо не съм сънувал. Такива са цифрите в статията, ако си я чел. Ако са грешни се извинявам - бил съм подведен. Но за първото тримесечие, по мои спомени спадът беше 0,7%. Според статията, която коментираме спадът за април е 0,5%, а за май - 0,2%. Остава само юни. Как мислиш - дали ще успеят да наваксат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Do NobelPres vtoroto trimesechie amerikanskata ikonomika she narastne nad 3 % spramo parvoto trimesechie i nad 2 % na godishna basa Narastvane na prodagbite na drebno trudovia pasar i prodagbata na avtomobili stroitelnia sektor i uslugite sa glavnite dvigeshti faktori sa tova Dori promishlenotto proizvodstvo she narastne sachoto Boimg i avtomobilnata industria imat mnogo silen rast Kade si sanuval tova che she ispadnat v rezesia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Значи като изчакаме и резултатите за юни почти със сигурност ще трябва да обявим рецесия. Доколкото си спомням за това бяха необходими две последователни тримесечия на спад. През първото тримесечие спадът беше доста ясно изразен. Тогава се оправдаха с лошото време. Но за април и май освен Гърция друго оправдание не им остана. Чакаме резултатите за юни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още