fallback

Швейцария запази основната лихва от -0,75 на сто

Институцията е готова да предприеме допълнителни мерки за намаляване на въздействието на надценения франк върху икономиката

13:06 | 18.06.15 г. 4

Швейцарската централна банка запази лихвите по депозитите на рекордно ниско ниво и предупреди, че е готова да предприеме допълнителни мерки за намаляване на въздействието на надценения франк върху икономиката.

Централните банкери запазиха лихвените проценти по безсрочните депозити на ниво от -0,75%, което съответства на прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

Регулаторът също така потвърди плановете си да предприеме валутна интервенция пет месеца след премахването на тавана на франка спрямо еврото. В изявление, публикувано в четвъртък, централната банка заяви, че негативните ставки трябва да помогнат за отслабване на валутата за дълъг период от време.

Швейцарската централна банка добави, че несигурността в глобалната икономика "остава висока", като отбеляза по-специално заплахата от гръцки фалит. "Различните рискове – на първо място трудното финансово положение в Гърция и геополитическото напрежение – биха могли да застрашат възстановяването", се казва в изявление на регулатора.

Потребителските цени спадат, а швейцарската икономика е на ръба на първата си рецесия за последните шест години, след като регулаторът престана да поддържа франка на ниво от 1,20 евро.

Оттогава обменният курс на франка нарасна с 15%, което потисна износа и намали цените на вноса. Очаква се допълнително влошаване на дълговата криза в Гърция да забави още външното търсене.

Швейцарската централна банка очаква икономически растеж от по-малко от 1% тази година, което е без промяна спрямо прогнозата от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
fallback