IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария запази основната лихва от -0,75 на сто

Институцията е готова да предприеме допълнителни мерки за намаляване на въздействието на надценения франк върху икономиката

13:06 | 18.06.15 г. 4
Швейцария запази основната лихва от -0,75 на сто

Швейцарската централна банка запази лихвите по депозитите на рекордно ниско ниво и предупреди, че е готова да предприеме допълнителни мерки за намаляване на въздействието на надценения франк върху икономиката.

Централните банкери запазиха лихвените проценти по безсрочните депозити на ниво от -0,75%, което съответства на прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

Регулаторът също така потвърди плановете си да предприеме валутна интервенция пет месеца след премахването на тавана на франка спрямо еврото. В изявление, публикувано в четвъртък, централната банка заяви, че негативните ставки трябва да помогнат за отслабване на валутата за дълъг период от време.

Швейцарската централна банка добави, че несигурността в глобалната икономика "остава висока", като отбеляза по-специално заплахата от гръцки фалит. "Различните рискове – на първо място трудното финансово положение в Гърция и геополитическото напрежение – биха могли да застрашат възстановяването", се казва в изявление на регулатора.

Потребителските цени спадат, а швейцарската икономика е на ръба на първата си рецесия за последните шест години, след като регулаторът престана да поддържа франка на ниво от 1,20 евро.

Оттогава обменният курс на франка нарасна с 15%, което потисна износа и намали цените на вноса. Очаква се допълнително влошаване на дълговата криза в Гърция да забави още външното търсене.

Швейцарската централна банка очаква икономически растеж от по-малко от 1% тази година, което е без промяна спрямо прогнозата от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Регулаторът също така потвърди плановете си да предприеме валутна интервенция Регулаторът също така потвърди плановете си да предприеме валутна интервенция пет месеца след премахването на тавана на франка спрямо евротоТАЗИ ИНТЕРВЕНЦИЯ Я ИМА И СЕГА. РЕЗУЛТАТА - НИКАКЪВ И ОЩЕ ЕДНО БЕЗУМИЕ - "Регулаторът също така потвърди плановете си да предприеме валутна интервенция ПЕТ месеца след премахването на тавана на франка спрямо еврото"АКО НЕ МЕ ЛЪЖЕ ПАМЕТТА ТАВАНА БЕ ПРЕМАХНАТ НА 15 ЯНУАРИСЕГА СМЕ 18 ЮНИ , А ИНТЕРВЕНЦИЯ НЯМА!!!ВНУШЕНИЕТО ДА НЕ СЕ КУПУВА ШВЕИЦАРСКИ ФРАНК САМО ПОРАЖДА ЖЕЛАНИЕ У ТЕЗИ КОИТО ИМАТ СВОБОДНИ СРЕДСТВА ДА ИНВЕСТИРАТ ТОЧНО В ТАЗИ ВАЛУТА!НАЙ ДОБРЕ В КЕШ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Димитър Вучев
преди 8 години
Наша грешка е, разбира се. Когигирахме, поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
pslabakov
преди 8 години
The Swiss National Bank (SNB) is leaving the target range for the three-month Liborunchanged at between
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
pslabakov
преди 8 години
не беше ли МИНУС 0,75 .. или нещо греша ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още