fallback

Еврото пое рязко надолу спрямо всички водещи валути

Европейските пари спаднаха до 1,10 долара, след като правителството в Гърция обяви едноседмична банкова ваканция

09:01 | 29.06.15 г. 8

Еврото пое рязко надолу спрямо водещите световни валути по време на азиатската сесия в понеделник, след като преговорите за дълговия проблем на Гърция удариха на камък през уикенда и правителството в Атина обяви едноседмична банкова ваканция.

Валутната двойка EUR/USD се търгува при 1,10, спадайки с 1,42 на сто по време на късната азиатска търговия. Единната валута отстъпва и спрямо японската йена и британския паунд, като пониженията са със съответно 2,57 на сто и 1,3 на сто.

Банките в Гърция ще останат затворени през цялата седмица по препоръка на Съвета за финансовата стабилност на страната. Решението бе взето само часове, след като Европейската централна банка остави без изменение размера на спешната ликвидност помощ (ELA) за гръцките кредитори, сумата по която е приблизително 90 млрд. евро.

"Изпълнителният съвет (ИС) следи отблизо ситуацията на финансовите пазари и възможните последствия за състоянието на паричната политика и за баланса на рисковете за ценовата стабилност в еврозоната", заяви ИС на ЕЦБ в комюнике. "ИС е решен да използва всички налични инструменти в рамките на мандата си".

Късно през нощта на събота срещу неделя парламентът в Атина одобри изненадващия ход на премиера Алексис Ципрас да свика национален референдум, който ще реши съдбата на преговори за спасяване на страната на 5 юли. Допитването гарантира, че Гърция няма да може да изплати във вторник дълга си към Международния валутен фонд на стойност 1,6 млрд. евро. В същия ден изтича и текущата разширена спасителна програма за страната.

В емоционална реч в неделя Алексис Ципрас обвини европейските партньори за решението за банкова ваканция. Той говори за "пресиране и "грубо нарушение на европейските принципи. 

"Отхвърлянето на молбата на гръцкото правителство за кратко продължаване на програмата беше безпрецедентен акт по европейските стандарти, поставящ под въпрос правото на суверенен народ да взема решения", каза Ципрас.

"Решението накара ЕЦБ днес да ограничи ликвидността на разположение на гръцките банки и принуди гръцката централна банка да предложи банкова ваканция и ограничения на тегленията от банки", каза той.

Новините за Гърция може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
fallback