fallback

Централната банка на Румъния запази основната лихва

Финансовата институция смята, че планът на правителството за намаляване на данъците представлява заплаха за икономиката

11:10 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Румъния смята, че планът на правителството за намаляване на данъците представлява заплаха за икономиката. Финансовата институция излезе със становище, касаещо данъчната политика, след като за втора поредна среща централните банкери оставиха лихвените проценти без промяна на рекордно ниско ниво, пише Ройтерс.

Премиерът Виктор Понта настоява за понижаване на данъците, въпреки предупрежденията от някои икономисти и румънските банки, а и от Международния валутен фонд.

Планът вече на практика е в действие. През юни Румъния намали данък добавена стойност за хранителните стоки до 9% от 24% и предприе повсеместно понижение на ДДС до предкризисните 19% от 24 на сто. На 1 януари 2016 г. ще влязат в сила нови, по-ниски данъчни ставки.

Гуверньорът на Централната банка на Румъния Мугур Исареску коментира пред репортери, че по-ниските данъчни ставки ще поддържат инфлацията на отрицателна територия през следващите три тримесечия, което е накарало финансовата институция да ревизира прогнозата си за инфлацията през 2015 и 2016 г. Исареску обаче не спомена какви са новите очаквания.

В съобщение до медиите от Централната банка на Румъния посочват, че въпреки че в краткосрочен план цените ще спаднат, пониженията на данъците ще стимулират потреблението и ще увеличат инфлацията в средносрочен план. От банката смятат, че по-ниските данъци най-вероятно ще се отразят на „инвеститорските възприятия относно румънската икономика“.

На политическата сцена Виктор Понта се изправя пред избори догодина и обвинения в корупция. Критиците му смятат, че намаленията на данъците е популистки ход.

Рязкото понижение на ДДС върху храните доведе до рязък спад на инфлацията през юни. В шестия месец на годината румънската статистика регистрира дефлация от 1,6% при инфлация от 1,2% през май.

Както очакваха анализаторите, Централната банка на Румъния остави основната лихва при 1,75% и запази размера на минималните задължителни резерви за банките в леи и в чуждестранна валута при 8% и 14%, съответно.

Исареску, който наскоро описа пониженията на данъците като „икономическа безсмислица“, коментира още, че е оптимистично настроен, че правителството ще оттегли предложенията си при планираната преоценка на политиката след края на лятната отпуска.

Управителят на Централната банка на Румъния приветства оценка на МВФ, публикувана по-рано през седмицата, в която се предупреждава, че данъчните понижения в текущата им форма ще увеличат бюджетния дефицит до поне 3% от брутния вътрешен продукт от тазгодишната цел за 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
fallback