IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Бизнес климатът в еврозоната се влошава леко

Впечатление прави значителното отслабване на очакванията за следващите шест месецa

16:41 | 06.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Ifo: Бизнес климатът в еврозоната се влошава леко

Бизнес климатът в еврозоната се влошава леко през третото тримесечие за първи път от края на 2014 г. Изготвяният от базирания в Мюнхен институт Ifo индекс спада от 129,2 до 124,0 пункта, съобщава институцията.

Впечатление прави значителното отслабване на очакванията за следващите шест месеца. С ниво от 109,8 след 119,7 пункта през второто тримесечие стойността се връща точно на нивото от началото на годината. За сметка на това се подобряват настроенията за настоящото положение – от 145,5 до 148,3 пункта.

Според института, който е анкетирал 297 експерти, се очаква динамиката на икономическия ръст в еврозоната да се свие. Особено песимистични са настроенията за източноевропейските членки Естония, Словения и Словакия. Само във Финландия, Литва, Австрия и Кипър очакванията за икономиката са по-високи. 

Оценката на настоящата икономическа ситуация се подобрява навсякъде, освен в Германия, Финландия и Литва, показват данните на Ifo. В Гърция и Финландия, но също така и във Франция, Италия, Испания, Австрия, Португалия и Кипър ситуацията като цяло продължава да се оценява негативно. Средната прогноза на инфлацията в еврозоната през 2015 г. се увеличава от 0,6 до 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още