IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония с най-голям излишък по текущата си сметка от пет години насам

Търговският дефицит на страната е намалял най-вече поради евтиния петрол

10:50 | 10.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония с най-голям излишък по текущата си сметка от пет години насам

Япония записва 12 поредни месеца с активна текуща сметка, а излишъкът за полугодието достига 5-годишен връх.

Излишъкът по текущата сметка на страната възлиза на 558,6 млрд. йени през юни, показват данните на японското Министерство на финансите, цитирани от Ройтерс. Прогнозата на анализаторите беше за излишък в размер на 773,6 млрд. йени.

Излишъкът е вследствие на повишените печалбите от инвестиции в чужбина, а също и в покачването на туристическите приходи, което се дължи основно на нарастването на броя на туристите на фона на слабата йена.

„Текущата сметка се връща на нивата от 2007-2008 г.“, заяви Юичиро Нагари, икономист в Barclays Securities Japan. „Двигателите на растежа на текущата сметка се изместват от търговския баланс към повишаване на дохода и други области като увеличаване на броя на туристите“, допълни той.

За първото полугодие излишъкът по текущата сметка на Япония е на стойност 8,18 трлн. йени и така страната записва най-големия си излишък от втората половина на 2010 г. насам.

Търговският дефицит на страната възлиза на 422 млрд. йени, като намалява през първата половина на годината спрямо същия период на 2014 г., най-вече поради спада в цената на петрола.

Рекордният брой чуждестранни туристи рефлектира в рекордно превишение на приходите от туризъм над разходите от 527 млрд. йени през първото полугодие, съобщава още Ройтерс.

Припомняме, че през 2014 г. излишъкът по текущата сметка на Япония се сви за четвърта поредна година и достигна рекордно ниски нива.

Повече за данните можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още