IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство с ръст от 0,8% през юни

Очаква се през юли то да скочи с още 0,5% и с 2,7% през август

11:12 | 30.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Японското индустриално производство се е увеличило повече от очакваното през юни, подпомагайки икономиката на страната, която през последното тримесечие се бореше със слабото представяне в сектора на продажбите на дребно и износа.

Индустриалното производство на Япония е нараснало с 0,8% на месечна база, показват данните на търговското министерство на страната, предава Bloomberg. За сравнение през май индустрията реализира спад от 2,1% на месечна база. Прогнозата на икономистите, направена на база проучване на Bloomberg, беше юнският ръст да е от 0,3%. В същото време анализаторите продължават дебата дали икономиката на азиатската страна се е разширила, или се е свила през последното тримесечие.

„Подобряването в производството не ме убеждава, че японското възстановяване ще е силно“, коментира Норио Миягава, икономист в Mizuho Securities Research & Consulting. „Компаниите нямат нагласа да ускорят темпа на производство. Те все още поддържат предпазливи позиции“, смята още той.

Производителите са под натиска от застоя на потребителските разходи и китайското забавяне, което води до загуби за износа. Търговското министерство на Япония предвижда ръстът през юли да се забави до 0,5%, а през август да достигне 2,7%.

Скокът на пътуващите към Страната на изгряващото слънце предизвика бум в производството на туристически автобуси, което е светъл лъч в иначе тежкото първо полугодие за местната автомобилна индустрия.

Данните за индустриалното производство са едни от последните ключови икономически индикатори, които се публикуват, преди правителството да представи информация за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната на 17 август.

Проучването на Bloomberg за представянето на икономиката на Япония прогнозира ръст от 0,8% за второто тримесечие, докато анализаторите от JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc и Credit Suisse Group AG залагат, че икономиката на азиатската държава се е свила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още