IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Абеномиката трябва да бъде "презаредена"

Като се изключат няколко сектора, структурните реформи в държавата не са достатъчно ефективни, смятат от фонда

13:24 | 24.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Абеномиката трябва да бъде "презаредена"

Япония трябва да намали зависимостта си от слабата йена като стимул за икономическия растеж, предупреди Международният валутен фонд (МВФ). От международната институция призовават властите в страната да ускорят структурните реформи с „висока степен на въздействие“ и да се подготвят за бъдещи парични улеснения, предава CNBC. 

„Японската централна банка трябва да е готова за бъдещи улеснения. Тя трябва да даде силни насоки на пазарите чрез подобрена комуникация и да постави по-голям акцент върху постигането на целта от 2% инфлация по стабилен начин“, пише в свой доклад МВФ.

Ако се придържа към настоящите мерки, Японската централна банка (ЯЦБ) няма да постигне целта от 2% инфлация в средносрочен план или в хоризонт от пет години, смята международната институция.

Дългосрочната инфлация в Япония се повиши до 1,5% в средата на 2014 г., но се забави бързо и достигна стойности, близки до 0%, от февруари тази година.

„Абеномиката трябва да се презареди, така че недостатъците на мерките да не задържат икономическия ръст и инфлацията“, казват още анализаторите на МВФ. С термина „Абеномика“ стана известна икономическата политика на премиера на страната Шиндзо Абе. Трите основни точки в плана на Абе включват смекчаване на паричната политика, фискална експанзия и структурни реформи.

Според МВФ бъдещото облекчаване на паричната политика трябва да бъде съпътствано от дълбоки структурни реформи, ако правителството иска да постигне целта си от 2% инфлация.

Като се изключат корпоративното управление и известния прогрес по отношение на участието на жените на пазара на труда, структурните реформи не са засегнали сферите, които най-ефективно да подпомогнат икономиката, казва още МВФ.

За нужда от по-енергични усилия, за да се увеличи предлагането на труда и да се отворят вътрешните пазари, сигнализира пред CNBC Калпана Кочар, заместник директор на подразделението на МВФ за Азия и Пасифика. “Смятаме, че има още възможности за използване на работна сила от външния пазар. Също така е нужно да се сключват по-гъвкави трудови договори, за да може да се привлекат още хора към икономически активното население”, каза още тя.

„За да увеличи производителността, Япония трябва да дерегулира секторите на земеделието и услугите, най-вероятно в контекста на бъдещото Транстихоокеанско партньорство.“

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за първото тримесечие на годината се е увеличил с 3,9%, сочат ревизираните данни. Първоначалните изчисления показваха ръст от 2,4%. През последното тримесечие на 2014 г. икономиката на Япония се е разшири с 1,5%.

„Покачването на бизнес инвестициите е много окуражителено, но потреблението остава мудно. Повече от половината растеж през първото тримесечие се дължи на увеличение на запасите“, заяви МВФ.

„Важни индикатори, като продажбите на дребно и индустриалното производство, предполагат продължаващо скромно възстановяване на вътрешното търсене през второто тримесечие на 2015г.“, пише още в доклада си международната институция.

„Икономическото възстановяване може би се бави поради слабото вътрешно търсене. Ръстът на заплатите след пролетното Shunto (годишно синхронизирано договаряне на работните заплати – бел. ред) и разходите, свързани със спадането на петрола, могат да са разочароващи. По-малък ръст на заплатите може да предположи по-голямо въздействие на фискалните корекции, което да се изрази в по-свито търсене“, смята още фондът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още